Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Upravnog vijeća Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta

Rim (IKA)

Nakon što je ovog ljeta izabrano na Općoj skupštini na Katoličkom sveučilištu u Bostonu, u Rimu na Katoličkom sveučilištu LUMSA održava se od 29. studenoga do 1. prosinca susret Upravnog vijeća Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta čiji je član i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Susret, na kojem se raspravlja o učinjenom u proteklom razdoblju, sadašnjoj situaciji Federacije, kao i o planovima za buduće razdoblje i financijskom planu za iduću godinu, počeo je u ponedjeljak 29. studenoga sastankom s prefektom novog Dikasterija za kulturu i odgoj kardinalom Joséom Tolentinom de Mendonçom.

Na sastanku je predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta prof. dr. sc. Isabel Capeloa Gil, rektorica Katoličkog sveučilišta u Portugalu, čestitala kardinalu na njegovom imenovanju i u ime Federacije zaželjela obilje Božjeg blagoslova u njegovom poslanju u nadi nastavka dobre suradnje između Federacije i novoga Dikasterija ističući kako je kao profesor i prorektor na Katoličkom sveučilištu u Portugalu dobro upoznat sa svim vidovima života i djelovanja katoličkih sveučilišta. Izrazila je radost zbog imenovanja nove podtajnice za obrazovanje u Dikasteriju, prof. dr. sc. Antonelle Sciarrone Alibrandi, dosadašnje prorektorice na Sveučilištu Presvetoga Srca u Milanu. U kratkom razgovoru mu je predstavila glavne smjernice rada Federacije i planove za buduće razdoblje.

Potom su svi članovi Vijeća kratko predstavili svoje sveučilište, kontinentalne federacije koje predstavljaju te svoje viđenje odnosa Federacije i Dikasterija. Rektor Tanjić je s prorektorom Woimbeeom iz Toulusa istaknuo tešku situaciju Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, kao i neka pitanja koja su važna za europska katolička sveučilišta. Između ostalog, spomenuto je pitanje katoličkog identiteta sveučilišta.

Nakon kratkih izlaganja, kardinal Mendonça sve je pozdravio u ime Dikasterija, pojasnio njegove nove zadaće na temelju Apostolske konstitucije „Pastor Bonus“ pape Franje te istaknuo važnost suradnje s Federacijom. Naglasio je posebnu važnost katoličkih sveučilišta u susretu s kulturom, s modernim društvom i u odgoju mladih za zajedničko dobro. Istaknuo je kako treba raditi na vidljivosti i prepoznavanju važnosti katoličkih sveučilišta za život Crkve te potrebu da se mreža katoličkih sveučilišta i suradnja s njom ojača. Dogovorene su zajedničke aktivnosti među kojima je zajednička organizacija skupa vezanog za obljetnice važnih dokumenata učiteljstva o obrazovanju i odgoju.

Na kraju susreta rektor Tanjić predao je kardinalu Mendonçi Zbornik radova objavljen u povodu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima „Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici“ koji su uredili Emilio Marin i Katarina Horvat Levaj, a objavili Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut za povijest umjetnosti. Kardinal se osvrnuo na podrijetlo sv. Jeronima te uputio na njegovu važnost za cijelu Crkvu i kulturu, navodi se u izvještaju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.