Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Krčke biskupije

Krk (IKA)

Na početku još jedne školske i vjeronaučne godine u subotu 21. rujna u Krku je održan biskupijski susret vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri i Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola, u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije. Ovogodišnja tema skupa bila je „Kurikularna reforma - Škola za život - praktična pitanja“ i stogodišnjica smrti sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića.

U prvom djelu susreta sudionici su zajedno s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom proslavili misu na čast svetoga Mateja, apostola i evanđeliste na čijem je primjeru biskup Petanjak pozvao na dublje promišljanje problematike navještaja Riječi Božje vjeroučenicima, te se osvrnuo na pitanje koje se javlja u srcima svih zauzetih navjestitelja te Riječi: kako potaknuti djecu i mlade na živi susret sa živim Bogom, što nas u tome priječi i kako nadvladati poteškoće na putu prihvaćanja dubljeg molitvenog, sakramentalnog i liturgijskog života. Matejev poziv više nam govori o milosrdnom Isusu nego o grešnom Mateju koji je prihvaćen takav kakav jest i to je temelj početka njegova istinskog obraćenja. Tim putem nam je ići i prema onima koji nam dolaze iz raznih životnih situacija. Prihvatiti ih, pokazati im da ih Bog voli i dopustiti im da dožive ljubav jer takva se iskustva, osobito doživljena u djetinjstvu, pamte i utječu na sve kasnije izbore, stavove i odluke.

Nakon mise uslijedio je stručni dio skupa u kojem su vjeroučitelji i odgajateljice u vjeri promišljali o najboljem načinu obilježavanja stote obljetnice smrti sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića o čemu je detaljno govorio biskupijski postulator za Mahnićevo proglašenjem blaženim i svetim vlč. Saša Ilijić, a nakon toga dotakli su se problematike provođenja Škole za život u radu s djecom u osnovnim i srednjim školama. Odgajateljice u vjeri iznijele su problematiku u ostvarivanju praktičnog rada s djecom u vrtićima te su primile savjete za bolju organizaciju rada.