Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnika bogoslova u zagrebačkoj Bogosloviji

Zagreb (IKA)

Tradicionalni susret župnika bogoslova održan je u ponedjeljak 15. travnja u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu (NBS) u Zagrebu, izvijestio je NBS.

U jutarnjim satima župnici su se okupili u Bogosloviji gdje su ih dočekali i pozdravili poglavari. Na početku radnog dijela susreta rektor preč. Željko Faltak izmolio je molitvu za svećenička zvanja te je istaknuo specifičnosti zagrebačke bogoslovije, u kojoj se u svećeničkoj formaciji nalaze bogoslovi iz 13 biskupija. Članovi odgojiteljske zajednice predstavili su područje svoga djelovanja. Odgojitelj bogoslova prve i druge godine vlč. Toni Potrebić predstavio je etapu učeništva te istaknuo neke odgojne naglaske. Podsjetio je na kontekst iz kojeg dolaze kandidati, kao i izazove s kojima se suočavaju. Rekao je da su bogoslovi prve godine usmjereni na Boga koji stvara te su pozvani izgrađivati odgovornost prema prostoru i vremenu bogoslovije, kao i prema zajednici u kojoj žive. Naglasak prve godine je i izgradnja zdrave osobnosti te stjecanje kreposti i zdravih ljudskih i kršćanskih navika. Naglasak druge godine je Bog koji poziva te je cilj razlučivanje poziva i razvijanje unutarnje raspoloživosti za odgovor na Božji poziv.

Odgojitelj bogoslova treće, četvrte i pete godine vlč. Josip Đurin govorio je o etapi suobličavanja te je istaknuo da je formativni naglasak na trećoj godini Božja riječ i razjašnjavanje slike svećeništva. Bogoslovi na toj godini započinju pastoralni praktikum te uče biti autentični svećenici. Tijekom četvrte godine formacije naglasak je stavljen na euharistiju, a bogoslovi kroz pastoralni praktikum na župama vikendom imaju priliku razvijati se u pastoralnoj dimenziji. Vlč. Đurin također je kazao da se bogoslovi pete godine intenzivnije pripremaju za svećeničku službu kroz formativne susrete o sakramentima te pripremama uvoda u euharistijska slavlja i razmatranja o nedjeljnim evanđeljima.

Moderator duhovne dimenzije duhovnik vlč. Anto Pavlović opisao je duhovnu izgradnju i praćenje u bogosloviji. Istaknuo je da duhovna dimenzija daje smisao svemu što se čini te je rekao da je formacija u bogosloviji vođena smjernicama crkvenih dokumenta. Opisao je okolnosti koje utječu na bogoslove te izazove s kojima se suočavaju. Kao odgovor na izazove naveo je važnost osobnog duhovnog vodstva i osobnih razgovora te poticaje na euharistijsko klanjanje.

Duhovnik vlč. Ivan Grbešić zahvalio je župnicima na dosadašnjem primjeru i praćenju bogoslova te je istaknuo otajstvenost Crkve i svećeništva. Naveo je da je ključ formacije izgradnja Božjeg čovjeka u kojemu je oblikovan Krist.

Rektor preč. Faltak podijelio je promišljanja o svećeničkom pozivu te je uputio na neke okolnosti koje utječu na cjelokupnu svećeničku izgradnju. Stavio je naglasak na osobno praćenje bogoslova te potrebu da svećenička izgradnja bude temeljita i personalizirana. Rektor je istaknuo i važnost župnika jer bogoslovi u svojim župnicima vide uzor i poticaj. Stoga je potaknuo župnike da i dalje produbljuju svoj odnos s bogoslovima.

Župnici su imali priliku iznijeti svoje osvrte i viđenja o svećeničkoj izgradnji te uključenosti bogoslova u život župne zajednice. Osim toga članovima odgojiteljske zajednice postavljali su pitanja o različitim vidovima svećeničke izgradnje.

Nakon sastanka župnici su zajedno s bogoslovima u kapeli Srca Isusova izmolili Kraljice neba te se druženje nastavilo oko obiteljskog stola. U ime bogoslova, župnike je pozdravio bogoslov pete godine Ivan Martić koji je istaknuo kako su „naši župnici poput roditelja koji brinu o bogoslovima i njihovu putu prema svećeništvu“ te im je zahvalio na toj spremnosti i odazivu na susret. Nakon ručka uslijedilo je druženje bogoslova sa svojim župnicima.