Budi dio naše mreže
Izbornik

Susreti biskupa Svaline u Australiji

Sydney/Canberra/Adelaide (IKA)

Vrativši se u četvrtak, 3. studenoga s Novoga Zelanda u Australiju srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina je do 8. studenoga imao niz susreta s Hrvatima u Sydneyu, Canberri i Adelaideu, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Mons. Svalina je u pratnji nacionalnoga ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića i voditelja HKC Wollongong fra Ive Tadića, 3. studenoga posjetio Generalni konzulat Republike Hrvatske u Sydneyu te se susreo s generalnim konzulom Ivicom Glasnovićem s kojim je razmijenio dojmove i mišljenja o situaciji i perspektivi hrvatskih katolika i državljana u tome dijelu Australije.

U petak, 4. studenoga posjetio je Hrvatsko veleposlanstvo u Canberri, gdje se susreo s veleposlanicom Betty Pavelich i savjetnicom Sandrom Tvrtković, s kojima je također razgovarao o situaciji i potrebama hrvatskih iseljenika u Australiji.

Istoga dana biskup Svalina je u pratnji ravnatelja Markića i voditelja HKC Canberra-Queanbeyan fra Ante Šimunovića, franjevca Bosne Srebrene, posjetio nadbiskupa Canberre i Goulburna mons. Christophera Prowsea s kojim se zadržao u srdačnom i radosnom razgovoru, u kojemu je nadbiskup Prowse naglasio važnost i značenje hrvatskih katolika i njihovih potomaka za život njegove Nadbiskupije.

U subotu, 5. studenoga, biskup Svalina slavio je euharistiju u zajedništvu s vjernicima koji se redovito okupljaju u HKC Canberra-Queanbeyan, voditeljem Centra fra Antom Šimunovićem, fra Ivom Tadićem iz HKC Wollongong i ravnateljem Markićem, a na misi dvojica krizmanika primila su sakrament potvrde. Nakon nastupa folklorne skupine više od dvije stotine vjernika zadržalo se na zajedničkom ručku u dvorištu Centra.

U nedjelju, 6. studenoga, biskup Svalina posjetio je Hrvatski katolički centar sv. Nikole Tavelića u sydneyskom St. Johns Parku, gdje je u zajedništvu s voditeljem Centra zagrebačkim franjevcem fra Petrom Horvatom i mnoštvom vjernika predvodio dva nedjeljna misna slavlja. Poslije misa susreo se s brojnim vjernicima, među kojima su bili mnogi koji su se uključili u prikupljanje velike pomoći upućene stradalima u potresu na Banovini. Posjetio je i zajednicu hrvatskih časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje djeluju u pastoralnom centru u Sydneyu, kao i u domu za starije i nemoćne „Naselje kardinal Stepinac“, koje je izgrađeno za potrebe Hrvatske zajednice Sydney te se i s njima zadržao u srdačnom i radosnom razgovoru. Na susretu su bile sestre: Iluminta Antolović, Tereza Kuzmić i Margareta Kišić, dok se poglavarica s. Anđelita Šokić nalazi na odmoru u Domovini.

U ponedjeljak, 7. studenoga biskup Svalina i ravnatelj Markić doputovali su u Adelaide gdje su se također susreli s hrvatskim časnim sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove koje djeluju u Adelaideu, a sa zajednicom vjernika slavili su misu u crkvi Sv. Patrika u kojoj se hrvatski katolici redovito okupljaju na nedjeljnim euharistijskim slavljima. Vjernike je ohrabrio u strpljivom iščekivanju budućega voditelja Centra vlč. Luke Poljaka, čiji se proces imenovanja bliži realizaciji, a ravnatelj Markić zahvalio je povremenom i privremenom predvoditelju misnih slavlja na hrvatskom jeziku fra Ivi Tadiću koji mjesečno iz Wollongonga posjećuje ovu zajednicu vjernika, kao i časnim sestrama Slavici Turčić i Ljilji Muzić, koje u vremenu dok zajednica nema redovitog pastira neumorno skrbe o njihovim pastoralnim potrebama.

U utorak, 8. studenoga, biskup Svalina, ravnatelj Markić i o. Tadić posjetili su generalnog vikara Nadbiskupije Adelaide mons. Deana Marina s kojim su razgovarali o imenovanju vlč. Luke Poljaka, svećenika Subotičke biskupije, voditeljem HKC Adelaide i o budućnosti hrvatskoga dušobrižništva u toj mjesnoj Crkvi.

U poslijepodnevnim satima biskup i pratnja susreli su se s hrvatskim umirovljenicima u Hrvatskom klubu u Adelaideu i predsjednikom Kluba Krunom Batracom.

Svoj pohod hrvatskim katolicima u Australiji biskup Svalina nastavlja posjetom Melbourneu i Geelongu.