Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Mihovil u Kamenici

Kamenica (IKA)

U nedjelju 29. rujna u župi Tržić u Ogulinskom dekanatu svečano je u naselju Kamenici u grobljanskoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika sv. Mihovila.

Misu je predslavio novi župnik Josipdola, Tounja i Tržića-Kamenice, ujedno i Ogulinski dekan dr. Željko Blagus koji se tom prilikom i predstavio domaćim župljanima. Uz mjesne župljane i hodočasnike misi je nazočio i načelnik općine Tounj Ivica Sopek.

Arkanđeli su duhovna bića od kojih dobivamo darove, ozdravljenja i blagoslov. Njima trebamo zahvaljivati i imati poštovanje kao prema duhovnim roditeljima, istaknuo je na početku dr. Blagus poimanje arkanđela objasnivši značaj oltarne slike na kojoj Mihael arkanđel ubija Lucifera u liku zmije ili zmaja što doznajemo iz Knjige Otkrivenja.

Đavao unosi razdor između čovjeka i Boga kao i prirode i samih ljudi. Đavao stvara sukobe i zavist među ljudima po spolu, dobi, nacionalnosti, rasi ili vjeri. On kod ljudi stvara bešćutnost, aroganciju, mržnju i nasilje. Kako pobijediti u tom duhovnom ratu, zapitao se propovjednik. Samo molitvom i tako da se držimo svog mjesta u svom staležu, imati uzde svojih umišljenosti, umjeti se savladavati, biti požrtvovni, skromni i suosjećajni prema bližnjima. Najprije se riješimo svojih mušica da bi mogli druge kritizirati, zaključio je propovjednik.

Nakon mise održano je druženje vjernika uz hranu i piće koje su pripremili domaći župljani.

Ključne riječi:
Kamenica sv. Mihovil