Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Nikola Tavelić proslavljen na Plehanu

Modran (IKA)

Blagdan sv. Nikole Tavelića svečano je u subotu, 14. studenog, proslavljen u istoimenoj crkvi u Modranu u župi Plehan u Bosanskoj Posavini.

Uz fra Franju Dalibora Stjepanovića i fra Jozu Gogića svečanu euharistiju predslavio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Koliko štuju i mole se svom nebeskom zaštitniku i ove su godine, sudjelujući na misi u znatnom broju, pokazali vjernici, kako povratnici tako i oni koji su u vrijeme Domovinskog rata izbjegli iz svojih domova i žive diljem Europe, te hodočasnici iz drugih župa toga kraja. Aktualizirajući rečenicu iz misnih čitanja: „Što koristi čovjeku ako čitav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi“, fra Anto je u homiliji pojasnio kako je u tomu primjer života sv. Nikole Tavelića.

„Sveti je Nikola kao i mi često u životu imao priliku zanijekati Isusa, ali nije, nego je ustrajao u nasljedovanju svoga Gospodina i po cijenu života. I mi smo poput njega pozvani ustrajati. Unatoč brojnim poteškoćama, poniženjima koje nam serviraju, ne smijemo se nikada Isusa zastidjeti, niti ga zanijekati, ne smijemo dozvoliti da nas ponižavaju. Sv Nikola Tavelić mogao se spasiti pred sudstvom samo da je zanijekao Krista, ali nije. I mi smo pozvani ne gaziti Božje jer samo tako ćemo sačuvati i sebe i svoje obitelji. Zato molimo Boga da nas sačuva od zla i zlih ljudi koji nam žele dušu uništavati. Kao što u ovim vremenima pandemije štitimo svoje tijelo noseći maske i držeći se odstojanja, tako stavimo masku na srce svoje da nikakvo zlo ne može u njega ući“, neke su od poruka gvardijana fra Ante.