Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana arhijerejska liturgija i izložba o Boki kotorskoj u Križevcima

Križevci (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić služio je u nedjelju 24. po Duhovima, 20. studenoga arhijerejsku liturgiju u katedrali Presvete Trojice u Križevcima u zajedništvu s više svećenika i đakona. Nakon liturgije vladika je otvorio izložbu o spomeničkoj i kulturnom baštini Hrvata u Boki kotorskoj.

Suslužili su dvojica gostujućih svećenika iz Ukrajine, iz Lavova i Mukačeva, zatim katedralni župnik o. Mihajlo Simunović, kancelar o. Vladimir Simunović, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije o. Nenad Krajačić, o. Zenjo Zastavni, župnik Splita, đakoni o. Livio Marijan i o. Antonije Pajić, a posluživali bogoslovi Križevačke eparhije i dvojica slovačkih akolita.

Liturgiju su pjevali pjevači Katedralnog zbora pod ravnanjem maestra Martina Pleše, a tropare su pjevali Katarina Rončević, Edith Nikšić-Zeltner i Ozren Bogdanović, koji je pjevao poslanicu.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca, hodočasnici iz Splita i Zadra, predstavnici Žumberačkih Uskoka i Udruge Bokeljskih Hrvata u nošnjama, članice Djevojačke straže iz Križevaca kao i izbjeglice iz Ukrajine. Na liturgiji su bile nazočne i članice uprave Sestara bazilijanki iz Rima sa sestrama iz Križevaca, redovnice Kćeri Božje ljubavi iz Križevaca i brojna djeca iz Dječjeg doma sv. Marko Križevčanina koji su tom prigodom bila u narodnim nošnjama.

Hodočasnici iz Splita i Zadra su poslije službe darovali okupljenu djecu darovima.

U propovijedi na temu nedjeljnog evanđelja, vladika Stipić je potaknuo vjernike da poput bolesne žene i Jaira, koji su u svojim životnim nevoljama sami potražili Isusa, kršćani trebaju preuzeti inicijativu i tragati za Bogom kako bi im Bog oživio obamrle duše i pomogao im u životnim nedaćama. Bog će svakome pomoći tko mu se iskrena srca obrati, ali čovjek mora nekada i sam pokrenuti inicijativu. Govoreći kako se u rimskom obredu te nedjelje slavi Krist Kralj te uskoro počinje Advent, dok se u grkokatoličkoj Crkvi već nalaze u predbožićnom postu, pozvao je vjernike da se najozbiljnije duhovno pripremaju za Božić postom, molitvom, primanjem i slavljenjem svetih sakramenata što sve istinski približava i sjedinjuje s otajstvom Božjega utjelovljenja i rođenja za spasenje roda ljudskoga i dolazak vječnoga Kristova kraljevstva.

Biskup Stipić se spomenuo i Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata koji se obilježava u domovini, pozvavši sve na praštanje i milosrđe kao Božji put kojim se iscjeljuju rane među ljudima te svima preporučio molitvu za mir, osobito u ratom pogođenoj Ukrajini.

Zahvalio je i Caritasu Križevačke eparhije koje se zajedno s Udrugom ”Dobro dobrim” toliko zauzima za dostavu humanitarne pomoći tamošnjem stanovništvu.

Liturgiju je prenosila Hrvatska radio-televizija.

Poslije liturgije u prostorijama biskupskoga dvora otvorena je izložba fotografija Dražena Zetića na temu kulturne i spomeničke baštine Hrvata u Boki kotorskoj, koju je otvorio križevački vladika. Na otvaranju izložbe govorio je gospodin Đuro Vidmarović, nekadašnji hrvatski veleposlanik u Ukrajini, koji je istaknuo vrijednost kulture Hrvata Boke kotorske, osobito one sakralne, naglasivši kako su Hrvati u Boki autohtoni narod i kako njihovo kulturno i duhovno stvaralaštvo čini najveći dio sveukupne kulturno-spomeničke baštine Crne Gore.