Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana proslava sv. Petra i Pavla u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, zaštitnika osječke konkatedrale, konkatedralne župne zajednice, gradske četvrti Gornji grad i grada Osijeka, svečano večernje misno slavlje 29. lipnja predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš.

U koncelebraciji su bili domaći župnik Župe sv. Petra i Pavla i dekan Osječkog zapadnog dekanata mons. Adam Bernatovići te domaći župni vikari Robert Almaši i Blaž Jokić, zatim župnik Župe Preslavnoga Imena Marijina i dekan Osječkog istočnog dekanata preč. Ivan Jurić, studentski kapelan vlč. Mario Žigman, župni vikar Župe Uzvišenja Sv. Križa vlč. Božidar Nađ, svećenik u miru vlč. Vladimir Mikrut te svećenik na studiju u Rimu vlč. Stjepan Matezović.

Izraze dobrodošlice predvoditelju, mons. Radošu, okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama i zajednici vjernika, izrazio je mons. Bernatović. Obraćajući se predslavitelju, rekao je: „Oče biskupe, molite danas naše zaštitnike za sve stanovnike našega grada, da se i ovdje ostvaruje apostolska Crkva i da svi spoznaju veliku radost koju je donio Krist.“

Oslanjajući se na evanđeoski odlomak Evanđelja po Mateju, biskup je u homiliji rekao kako u tekstu „jedan od svečara ima posebnu ulogu – to je sv. Petar, koji nas poziva da njegova uloga postane i naša“. Zatim je nastavio: „Isus je poveo svoje učenika na izlet prema gori Hermonu, na izvor rijeke Jordan, gdje pogani slave Pana, boga vegetacije i plodnosti, a Izraelci štuju sveto mjesto rijeke koja natapa njihovu zemlju. Isus ih tu iznenađuje pitanjem: “Što kažu ljudi tko je Sin Čovječji?“ Biskup Radoš je nadalje govorio i o učenicima, koji Isusa uspoređuju s Ivanom Krstiteljem, koji poziva na obraćenje, s Ilijom prorokom, silnim u snazi, s prorokom Jeremijom, zaljubljenikom u svoj narod, koji je patio zbog odbačenosti njegove poruke. Nadalje, rekao je kako Isus ide još dalje i pita svoje, one koji ga dobro poznaju, tko je On?. „Ti si Krist – Pomazanik, Sin Boga živoga”, govori apostol Petar, koji je imao otvoreno uho za jednoga nevidljivog Šaptača. Zbog te otvorenosti, Isus mu izriče blaženstvo: Blago tebi, Šimune Petre… I potom mu govori o tajni vjere, koja je uvijek dar Oca, a ne nešto što se može samo pročitati i shvatiti. Petre, ovo je tvoj dar: Dobar izvor informacija koji čita nepogrešivo i formira te… Onaj koji ima Riječi života“, protumačio je biskup Radoš.

Mons. Radoš naglasio je kako Isus zaključuje govor Petru obećanjem da će na njemu sagraditi svoju Crkvu riječima: „’Ti si Petar – stijena’. Na toj stijeni se može nešto graditi, to neće lako popucati, jer je Isus temelj i stijena na kojoj se gradi. Petre, tvoja su vjera i povezanost stijena, jer si se naslonio na Jedinog koji je čvrst u našim životima! Naposljetku mu daje i ključeve od vrata nebeskih kao onome kojega smatra svojim i koga istinski ljubi. Dano mu je blago Božje Riječi i pozvan je to blago otključavati, naviještati i druge učiti, ali ne zanemarujući pritom da se i sam time hrani. Vidimo da u Crkvi ima i potresa, ali ona ostaje, jer su izgleda ti potresi tu da odstrane ono što nije dobro u njoj napravljeno. Molimo, Gospodine, da u Tvome apostolu vidimo i danas Tvoga nasljednika! Ipak, ovo pitanje: ‘Tko je Krist?’ nije postavljeno samo Petru, nego svakome od nas. Što mogu ja reći Gospodinu što je On za mene?“ rekao je biskup Radoš i pozvao na kratku šutnju da svatko u svome srcu na to odgovori.

Na kraju mise župnik Bernatović zahvalio je biskupu Radošu na dolasku. „Kako je običaj kod nas, pošto ste prvi put među nama kao biskup, želimo Vam dati jedan mali dar koji će Vas podsjećati na ove trenutke“, rekao je župnik, a dvoje župljana predalo je biskupu Radošu simbolične poklone – sliku unutrašnjosti konkatedrale i buket cvijeća. „Zahvalan sam nadbiskupu Đuri što me pozvao da dođem i budem dionik slavlja ređenja, a jednako tako i župniku što sam večeras ovdje s vama. Bio sam i kapelan u Osijeku, tako da ga držim svojim gradom. Imate lijepe zaštitnike, svetoga Petra i svetoga Pavla. Neka vas oni prate kao svjedoci koji će vaše putove uvijek usmjeravati prema Bogu“, rekao je biskup Radoš udijelivši zatim svima Božji blagoslov.

Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti konkatedralni zbor, uz orguljsku pratnju Dalibora Ratića.