Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana uočnica svetkovine sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra

Zadar (IKA)

Svetkovina sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra kojem se već osam stoljeća utječe puk iz cijele Zadarske nadbiskupije, počela je svečanom Večernjom koju je u četvrtak 7. listopada u crkvi Sv. Šime u Zadru predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svečana uočnica i pohvale sv. Šimi iskaz je štovatelja toga „osobitog Božjeg miljenika“ rekao je mons. Puljić.  „Žitelji Zadarske nadbiskupije nerazdvojivo su povezani sa sv. Šimom kojega osam stoljeća s pravom nazivamo našim Pokroviteljem i na njegov blagdan hrlimo iskazati mu poštovanje. On je na dan prikazanja u hramu u Jeruzalemu dočekao Svetu Obitelj i na ruke primio maloga Isusa. U tom divnom događaju susreli su se Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. U tom susretu povezao se Betlehem s Jeruzalemom. I dok se u Betlehemu Isus rodio i postao stanovnikom ove zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun primio u naručje, Isus je podnio muku, umro, uskrsnuo i uzašao na nebo“, rekao je nadbiskup Puljić u homiliji.

Susret sv. Šimuna i djeteta Isusa opisan je u Lukinu evanđelju (Lk 2, 22 – 35), kada evanđelist opisuje kako su Marija i Josip došli u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju, „svjetlo na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga Izraelskoga“, a Mariji je prorokovao ovu stvarnost: “Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan. A i tebi će samoj mač probosti dušu da se razotkriju namisli mnogih srdaca”. 

„Šimun je u tom blagoslovljenom susretu upoznao i Spasiteljevu majku Mariju, koju osobito častimo u mjesecu listopadu kao kraljicu Svetoga Ružarija. To je blagdan koji spominjemo upravo na Šimunovu uočnicu. Crkva Isusovih učenika trajno je povezana s Isusovom Majkom s kojom je započela svoj ovozemni hod na Duhove u dvorani Posljednje večere. S njom će i završiti svoj hodočasnički put prema eshatonu. Marija je, uz Isusa, u središtu Crkve“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši da je blagdan Kraljice Krunice ustanovio papa Pio V. kao uspomenu na pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Lepanta, 7. listopada 1571. godine. „Pučka pobožnost pripisala je tu pobjedu zagovoru Djevice koju se molilo i zazivalo molitvom krunice. U blagdan Svetog Ružarija uklapaju se i godine naše molitve i neizvjesnosti iz Domovinskog rata kad su naši branitelji, goloruki i s krunicom oko vrata, ustali u obranu slobode i narodnog identiteta. I dogodilo se čudo slobode, u Zadru i diljem napadnute i razarane Domovine, zahvaljujući moćnom zagovoru Presvete Djevice koju smo zazivali i molili. Krunica je tako postala simbolom obrane naših ognjišta i naših svetišta“, naglasio je nadbiskup Puljić. 

Podsjetio je kako je upravo u danima uoči blagdana sv. Šimuna 1991. g., grad Zadar doživio „nemilosrdne napade kroz pet punih dana“ te se 6. listopada i slavi Dan obrane Grada Zadra. U agresiji na Hrvatsku Zadar je, kao i puno puta prije u teškoj povijesti, doživio zagovor i zaštitu sv. Šimuna kojemu Zadrani u čast pjevaju Himan sv. Šimuna: Ti si ponos Zadra grada, u tebi je svjetla nada. Slomi snagu dušmaninu, brani našu domovinu. Pravedniče sveti Šime, slavimo ti sveto ime. Slavimo ti svete kosti, ti nas čuvaj u milosti!

Nadbiskup je naveo i odlomak iz svečanog spjeva u čast Kristu Čovjekoljupcu koji „pokazuje raspoloženje i osobnu molitvu čovjeka grešnika koji moli, kaje se, pjeva i zahvaljuje velikom zagovorniku i odvjetniku, sv. Šimi: „Izabran si za blagovjesnika, sveti pravedni starče Šimune, kako bi objavio Krista ljudima. Tebi, koji uživaš osobitu naklonost Gospodina kojeg si u naručju svome nosio, prinosimo pohvalne pjesme. Moli za spasenje svih nas koji ti s ljubavlju kličemo: Raduj se, pravedni starče Šimune. Raduj se, jer si u svojim staračkim sjedinama istinsku mudrost  sjedinio te kao muž pravedan i bogobojazan Duhom Božjim svjedočio. Raduj se, jer si prema Božjim zapovijedima neporočno hodio, te cijelim svojim životom Gospodinu ugodio. Raduj se što te sila Duha Božjega ponukala da dođeš u hram baš kada su roditelji Isusovi tamo stigli da izvrše što je propisivao Zakon. Tada si uzeo Dijete i u Duhu spoznao da je to Krist, obećani Spasitelj svijeta“. 

Časteći ga kao osobitog zaštitnika i pokrovitelja grada Zadra i Zadarske nadbiskupije, „preko sv. Šime upućujemo Isusu molitve za naše mlade i stare, za našu sadašnjost i budućnost. Molimo ga neka nas sve blagoslovi i čuva. Neka se pod njegovom brigom i zaštitom ostvaruje diljem naše Domovine duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi. Njemu, čuvaru svetoga hrama koji je zaštitnik malenih i nada svih koji se pripremaju poći s ovoga svijeta na bolji, zahvalno kličemo: Blaženi i pravedni Šime, častimo ti sveto ime“ poručio je nadbiskup Puljić.

Nakon svečane Večernje, nadbiskup, svećenici i puk počastili su moći sv. Šimuna čije se neraspadnuto tijelo nalazi u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi Sv. Šime.