Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečani blagoslov zavjetnoga kipa sv. Ilije proroka u petrinjskoj vojarni

Petrinja (IKA)

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan tijekom mise u četvrtak 24. veljače u vojarni „Pk. Predrag Matanović“ u Petrinji blagoslovio je zavjetni kip svetog Ilije proroka.

U koncelebraciji uz biskupa Bogdana bio je domaćin don Branko Čagelj i više svećenika. Na misi uz zapovjednike brigade, vojarne i bojni „Tigrova“ i „Gromova“ nazočio je velik broj pripadnika vojarne, a bili su i autori kipa Izidor i Petar Popijač, kao i oni koji su doprinijeli realizaciji izrade i postavljanja kipa, a zbog poštovanja epidemiološke situacije bio je i manji broj uzvanika.

Vojni ordinarij je osvrnuvši se na misna čitanja u homiliji govorio o svetom Iliji kao i njegovom životu i što je sve prolazio kao istinski Božji prorok. U ohrabrujućoj homiliji biskup je potaknuo nazočne da budu i oni Božji nasljedovatelji usprkos svim nevoljama. Biskup Bogdan je prezentirao svetog Iliju koji se zauzimao za pravoga Boga usprkos moćnika onoga vremena i kao čovjeka koji se znao tada postaviti kao pravi Božji službenik koji i danas djeluje i pomaže onima koji mu se utječu. Domaćin vojni kapelan don Branko Čagelj na kraju mise zahvalio je biskupu kao i svima onima koji su doprinijeli pri nabavi, izradi i postavljanju kipa kao i pomoći da blagoslov bude što svečaniji.

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ ove godine slavi dvadeset godina od svoga službenoga utemeljenja. Iako su svećenici u petrinjskoj vojarni kao dušobrižnici djelovali i za vrijeme Domovinskoga rata i nakon završetka agresije na Republiku Hrvatsku kapelanija je dekretom osnovana tek 2002. godine. Kako su u vojarni od početka djelovali pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“ oni su sebi za zaštitnika uzeli svetog Iliju gromovnika. Gardisti su 1999. godine sami podigli kapelicu svome zaštitniku, ali sve do sada nisu imali kip svoga patrona.

Potaknuti nemilim događajima u posljednje vrijeme kao što su epidemija, potres i smrtni slučajevi koji su pogodili ovo područje i vojarnu pripadnici vojne kapelanije „Sv. Ilija prorok“ na čelu s vojnim kapelanom don Brankom odlučili su naručiti zavjetni kip svoga zaštitnika pred kojim bi se mogli više moliti za zaštitu i zagovor. Kip su odlučili postaviti pored kapelice da bi svim pripadnicima vojarne bio cijelo vrijeme dostupan za molitvu. A kako se u vojarni osim mb. „Gromovi“ nalaze i mb. „Tigrovi“ i ostali pripadnici, sv. Ilija je zaštitnik za sve koji su na području ove vojne kapelanije. Vjerujući u njegov moćni zagovor s radošću je dočekan njegov svečani blagoslov po rukama biskupa.

Kip je izrađen od specijalnog cementa, kvarcnog pijeska i posebnih vlakana, a iznutra je armiran kako bi izdržao sve vanjske utjecaje i potrese. Postolje je od neobrađenoga kamena kako bi se postolje i kip kao i lik sv. Ilije što bolje uklopili u okolinu. Sveti Ilija je prikazan kao bosonogi pustinjak u pokorničkoj odjeći. U ruci drži gromove što simbolizira njegov naziv koji je u nas raširen Ilija gromovnik, a gromovi su prepoznatljiv znak gardijske brigade i bojne „Gromovi“. Ovaj svetac je poznat u Svetom pismu kao onaj koji je utjecao na vrijeme kao što je kiša, a kod nas je poznato i zazivanja ovog sveca kod vremenskih nepogoda.

Aureola oko glave sv. Ilije govori o njegovoj svetosti, a zagledanost u daljinu pokazuje njegovu zagledanost u Boga i traženja Božje volje u svemu. Plameni mač u njegovoj ruci sa sedam plamenova simbolizira sedam darova Duha Svetoga koji je vodio ovoga sveca kroz njegov život. A plameni mač mijenja onaj koji je koristio kad se borio protiv Baalovih lažnih proroka, a Ilija kao pravi prorok vođen Duhom Božjim hrabro se suprotstavio i revnovao za Boga. Mač je spušten prema dolje jer nije u fazi borbe, a pokorničko i žilavo tijelo sv. Ilije pokazuje naporni njegov život koji ga nije štedio. Ali i u najtežim trenutcima Bog mu je znao poslati hranu po gavranu koji je postavljen na stijenu do sv. Ilije i koji u kljunu i na stijeni ima kruh. Ovaj kruh ne predstavlja samo običan kruh, ni nebesku manu koju je Bog slao Izraelcima, nego i euharistiju kao duhovnu hranu od koje bi se i mi trebali hraniti da bismo mogli kročiti ovom zemljom. Zato je na kruh i urezan znak križa koji nas upućuje na „Kruh živi“.

Gavran predstavlja i ratnu bojnu „Gavrana“ koji su bili dio gardijske brigade “Tigrovi“, zato su u slobodi umjetnika i po traženju pripadnika vojarne stavljeni i simboli „Tigrova“ i „Gromova“ kojima je on zaštitnik. Ovom prigodom su izrađene i sličice sv. Ilije i nabavljeni njegovi molitvenici kako bi se njegov lik i djelo što više približili vjernicima i pomogli im u molitvi njihovom zaštitniku.