Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano otvoren novi objekt OŠ Marina Getaldića kojeg je Dubrovačka biskupija ustupila za potrebe škole

Dubrovnik (IKA)

Svečano otvorenje novog objekta Osnovne škole Marina Getaldića u Dubrovniku za kojeg je Dubrovačka biskupija ustupila prostor upriličeno je u petak 15. rujna u povijesnoj palači iz 15. stoljeća u koju su s početkom ove školske godine krenuli učenici prvih triju razreda.

Na ceremoniji otvaranja u zgradi škole u Karmenu govorili su ravnateljica škole Silvana Bjelovučić, predsjednik Zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Školu je blagoslovio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Uz pročitani evanđeoski ulomak iz Evanđelja po Mateju o Isusu koji govori svojim učenicima da su oni sol zemlje i svjetlo svijeta dubrovački biskup je istaknuo tri misli: zahvalnost dobročiniteljima za koje redovito moli, potrebu radosti u životu unatoč svim poteškoćama i gledanje prema budućnosti.

Kada govorimo o pedagogiji rijetko govorimo o andragogiji, a to je odgoj odraslih, kazao je biskup. Mi se trebamo promijeniti. Ljudski život bez radosti nije punina života. Nabrojavši neke lijepe zajedničke projekte iz nedavne prošlosti biskup je naglasio kako je „radost čovjeka u služenju drugima“ i u tome da se ostvaruje na način da čini opće dobro.

Istaknuo je i teološku misao kako smo samo upravitelji svega što imamo. I sam naš život nije naš, on nam je dan da upravljamo ispravno njime, da ga ostvarimo i dođemo do punine života. To se ostvaruje služeći drugima i prihvaćajući Gospodinova nadahnuća. Zato onda timski možemo sve. Biskup Glasnović je pozvao sve da sada, nakon što su obnovili i blagoslovili ovu školu, zajedno pogledaju u budućnost prema nekim drugim projektima poput Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, koja je također potrebna obnove, a koja je možda budućnost i neke od djece koja će pohađati ovu osnovnu školu.

U programu otvaranja sudjelovali su klapa Kaše, učenici OŠ Marina Getaldića i glumica KMD-a Srđana Šimunović.

Nakon provedene adaptacije nekadašnje palače omeđene ulicama Ilije Sarake i Pobijana, novi objekt OŠ Marina Getaldića prve generacije učenika dočekao je 4. rujna, prvog dana nove školske godine. U ovoj zgradi u Karmenu školu će pohađati učenici prvih triju razreda, dok će učenici od četvrtog do osmog razreda na nastavu ići u obližnjoj zgradi ‘Centar’. Time se stvoreni uvjeti da se nastava odvija u jednoj smjeni i u produženom boravku što su standardi kojima se teži u cijeloj Hrvatskoj.

Ukupno ulaganje u obnovu i adaptaciju te opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (objekt u Ulici Ilije Sarake i zgrada Centar) iznosi 2.5 milijuna eura, a financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung čime je svečano zaključen humanitarni rad ove zaklade za područje Dubrovnika.