Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen blagdan sv. Jakova u najstarijoj crkvi u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Blagdan sv. Jakova tradicionalno je obilježen misnim slavljima u crkvi sv. Jakova na istoimenom gradskom groblju. Jutarnju misu u 9 sati predslavio je župnik župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić, dok je večernju misu za župljane župe Svetoga Križa predslavio župnik vlč. Josip Štefančić.

Inače, crkva sv. Jakova je najstarija sakralna građevina u Ogulinu  koja potječe od romaničke građevine iz  12. stoljeća, a koja je imala zadnju obnovu i stručnu restauraciju eksterijera početkom ovog stoljeća za župnikovanja današnjeg šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Ona je danas grobljanska crkva koju koriste župljani obje ogulinske župe, sv. Križa i bl. A. Stepinca.

Na misi u 19 sati koju je predslavio vlč. Štefančić okupilo se oko stotinjak župljana, a misu je glazbom animirao dio župnog zbora uz orguljsku pratnju Marije Kaurić.
“Sv. Jakov apostol stariji bio je prvi mučenik među apostolima te nam on svima danas s pravom nudi pitanje, što smo mi spremni učiniti za svoju vjeru?“, zapitao se na početku propovjednik.
“Zbog nagle naravi njega su i brata apostola Ivana zvali sinovima groma. Bili su 5 godina uz Isusa, na što je njihova majka Saloma smatrala da je dostatno da se kod Isusa založi da oni budu prvi do Isusa, jedan s lijeve a drugi s desne strane. Ipak, svoje nebesko ministarstvo ni su stekli mučeničkom smrću, istaknuo je vlč. Štefančić, a Jakov je postao jedna od najštovanijih svetaca koji je zaštitnik Španjolske. Posebno ga se časti u trećem najvećem hodočasničkom središtu katolicizma nakon Rima i Jeruzalema, u Santiago de Composteli. Oni su nam primjer da ako želimo biti veliki, moramo biti poslužitelji i sluge kao Isus. On je naime došao ne da bude služen, nego da bude sluga”, zaključio je župnik vlč. Josip Štefančić.