Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen Dan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru

Zagreb (IKA)

Dan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru svečano je proslavljen na spomendan sv. Alberta Velikoga, 15. studenoga 2022., izvijestila je Crkva na kamenu.

Proslava je počela slavljem mise u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. Iz godine u godinu se na tom slavlju okupi sve više vjernika, profesora, predstavnika institucija i vlasti te rodbine i prijatelja prvostupnika i magistara religijske pedagogije i katehetike.

Misu je predslavio  mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić, moderator Instituta.

U homiliji je govoreći o naviještenim čitanjima potaknuo na razmišljanje o kršćanskom poslanju, a osobito o poslanju koje imaju studenti Instituta. To poslanje sastoji se u tomu da budu sve vjerniji i predaniji, da uvijek imaju na umu da im je kao kršćanima dano poslanje i odgovornost da svojim životom, svakom svojom riječju i djelom naviještaju Božju Riječ. Spasenje Božje doći će svima onima koji su dostojno vršili svoje poslanje, koji žive stvarnu i istinsku vjeru, a ne samo praznim gestama i besmislenim tlapnjama troše dan za danom. Gospodin od njih traži da žive vjeru a ne da daju prazna obećanja. Kao što u Svetome Pismu poziva Crkvu, tako danas i svakoga dana poziva i njih da utvrde sebe i svoje srce u vjeri da bi i druge utvrđivali na njihovu putu prema kraljevstvu nebeskom.

Misu su suslavili v. d. predstojnika Instituta doc. dr. Marko Šutalo, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Darko Tomašević, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH Amaury Medina Blanco, v. d. dekana KBF-a u Đakovu prof. dr. Ivica Raguž i još nekoliko svećenika. Dostojanstveno i svečano sudjelovali su studenti čitajući čitanja i Sveopću molitvu, a mješoviti zbor Teološko-katehetskog instituta predvodio je pjevanje.

Nakon mise uslijedio je akademski čin promocije i dodijele diploma u katedralnoj dvorani. Uz akademsku himnu u dvoranu su ušli studenti, a zatim je sve okupljene pozdravio dekan sarajevskog KBF-a Tomašević istaknuvši da je to uistinu poseban i velik dan za studente, profesore i roditelje. Studentima koji su primili diplome poručio je da najbolje vrijeme tek dolazi te da ga uz Božju pomoć iskoriste za dobro drugih i na ponos Instituta. U ime rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića nazočnima se obratio prof. dr. Zdenko Klepić.

Predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru don Marko Šutalo pozdravio je sve nazočne a studentima je poručio da, uzdajući se u sv. Alberta Velikoga, zaštitnika Instituta, budu istinski svjedoci svoje vjere i obrazovanje shvate kao čin ljubavi – neka u ognju gorućega grma budu vatra, živa vjera, koja se neće ugasiti bez obzira na sve zaprjeke koje im se u njihovu radu i životu nađu na putu.

Uslijedila je dodjela diploma a zatim su podijeljene nagrade najuspješnijim studentima te zahvalnice profesorima koji odlaze u mirovinu: dugogodišnjem predstojniku Instituta don Anti Pavloviću i profesoru don Anti Komadini. Na svečanoj akademiji nastupile su Anđela Bukovac, sopran i doc. dr. Marijana Pavlović, klavir.