Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen patron župne crkve kod Sasina i blagoslovljena novoizgrađena špilja s kipom Gospe Lurdske

Sasina (IKA)

Svetkovina sv. Petra i Pavla, koji su uz Malu Gospu patroni župe u Sasini, proslavljena je 29. lipnja. Ujedno je u crkvenom dvorištu blagoslovljena nedavno izgrađena „Gospina špilja”.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali domaći župnik preč. Adolf Višaticki, prijedorski župnik i dekan te upravitelj župa Bos. Dubica, Bos. Kostajnica i Bos. Novi preč. mr. Marko Vidović, župnik župe Ljubija i upravitelj župa Ravska i Stara Rijeka vlč. Zlatko Matić te domaći sin fra Drago Ljevar, župnik u župi Brodarica kod Krapnja u Šibanskoj biskupiji.

Uz domaće redovnice mlade Družbe Misionarki Božjeg Milosrđa na liturgijskom slavlju sudjelovalo je zajedničkom molitvom i pjesmom preko 150 misara.

Na početku mise sve je nazočne pozdravio župnik Višaticki, izrazivši svoju radost i dobrodošlicu svima. Spomenuo je da sada u župi stalno živi tek desetak obitelji. Biskup je također izrazio svoju radost da 51. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja može liturgijski proslaviti baš u toj, njemu dragoj župi i to s tolikim brojem vjernika.

U propovijedi je biskup najprije podsjetio na dugu povijest Katoličke Crkve u tom kraju – još u predotomanskom vremenu. Naveo je kako je prije 280 godina, 1743., za vrijeme turske vladavine, zabilježeno da je u selu Sasina bilo 13 domaćinstava, sa 194 katolika, a danas „za vrijeme europske vladavine samo 10-ak! Tužno, ali ne i beznadno“, pojasnio je biskup, nastavljajući tumačiti na misi saslušane svetopisamske tekstove i obistinjavanje Isusovih riječi da će i njegovi učenici morati dijeliti njegovu sudbinu. Isus je na djelu pokazao da je bio i apostolima Petru i Pavlu, ali i tolikim drugima utjeha, pomoć i vječna nagrada.

Protumačio je biskup i moć molitve članova Crkve kako i u slučaju u zatvor bačenog apostola Petra, tako i u brojnim kasnijim slučajevima Kristovih učenika – i sve do najnovijih vremena. Podsjetio ih je i na dramatičan događaj prije ravnih 30 godina, kada je došao među njih na Petrovo, a oni uplakani jer im je prethodne noći srušena crkva. Počeo je tada s njima pjesmu i molitvu krunice i obodrio ih da će se Bog i draga Gospa za njih brinuti. Neki od nazočnih vjernika na misi bili su tada pred porušenom crkvom i sjećaju se toga. I danas trebaju svi oni pomoć i Boga i Gospe i svojih Zaštitnika, zato neka ne posustanu u molitvi, bodrio ih je njihov biskup.

Nakon otpjevane pjesme zahvalnice na kraju mise uputili su se svi u procesiji moleći Gospine litanije do „Lurdske Gospine špilje“, gdje je biskup predslavio obred blagoslova kipa Gospe Lurdske. Kip Gospe i Bernardice dar je domaćeg sina Franje Božića, koji živi u Zagrebu. Kamen za gradnju špilje darovali su također domaći sinovi Marijan i Ante Tukara, koji živi u Hrvatskoj, a radove je – kao svoj dar – obavio Ivan Parešković iz Omiša.