Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljen Stepinčev 121. rođendan u Krašiću

Krašić (IKA)

Misno slavlje predvodio je mons. dr. Juraj Batelja u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom, vlč. Đurom Sabolekom, župnikom župe Pohoda BDM Vukovina te domaćim sinom vlč. Darkom Pužinom, župnikom u Svetoj Klari.

Večer uoči 121. rođendana bl. Alojzija Stepinca, 7. svibnja 2019., župljani župe Presvetog Trojstva u Krašiću okupili su se na svečanom euharistijskom slavlju.

Mons. Batelja u svojoj homiliji osvrnuo se na teške uzničke dane koje je proživljavao bl. Alojzije Stepinac u svome zatočeništvu u Krašiću. Ispričao je i jednu zanimljivu anegdotu o tome kako je pas imenom Campek koji je bio u to vrijeme na župnom dvoru lajao samo na milicajce, a na ministrante, župne odbornike i na sve koji su posjećivali Stepinca nije.

Na kraju mise župnici i župljani  izmolili su molitvu za što skorije proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

Nakon večernje mise u vatrogasnom domu u Krašiću uslijedilo je predstavljanje knjige mons. dr. sc. Jurja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo bl. Alojzija Stepinca.“ Osim mons. Batelje o knjizi su progovorile liječnica prof. dr. sc. Neda Aberle i dr. sc. ius. Claudia Stahl.  Prof dr. sc. Neda Aberle govorila je s medicinskog stajališta o tome kako je nakon obdukcije bilo vidljivo da je kardinal Stepinac bio trovan zadnje godine zatočeništva u Lepoglavi. Mons. Batelja se tijekom predstavljanja svoje knjige najviše bazirao na sustavno trovanje kardinala Stepinca te iznio činjenice koje su bile malo poznate hrvatskom narodu. Posebno je bilo lijepo poslušati svjedočanstvo dr. sc. ius. Claudie Stehl , sutkinje iz Njemačke  koja je naučila hrvatski jezik kako bi mogla upoznati se sa životom i djelom  bl. Alojzija Stepinca. Progovorila je i o tome da se svakodnevno moli bl. Alojziju Stepincu kako bi mogla donositi pravedne odluke u svom sudačkom životu.  Dr. sc. ius Claudia Stahl radi i na tome kako bi bl. Alojzije Stepinac postao zaštitnikom sudaca u Europi i svijetu.

 

Sutradan, 8. svibnja 2019. bio je velik dan za župu Krašić kao i za samu općinu Krašić – Stepinčev 121. rođendan, dan Općine te dan škole.

Taj poseban dan, Krašićanci su obilježili procesijom od Stepinčeve rodne kuće u Brezariću do crkve Presvetog Trojstva u Krašiću. U povorci su sudjelovali mještani kao i učenici i profesori osnovne škole “Alojzije Stepinac.” Malena škola skromna izgledom, no duhom puna, uzela je baš njegov rođendan kao dan škole.

Nakon procesije, svi su bili prisutni na sv. misi koju je predvodio dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u zajedništvu sa svećenicima iz dekanata te domaćim župnikom. Također se hodočastilo iz dalekih krajeva lijepe naše, primjerice Udruga Lučonoša iz domovinskog rata koja će krenuti na put Rima te svetom ocu papi Franji donijeti knjigu s molitvama u koju su se upisivali brojni hodočasnici. Dr. sc. Željko Tanjić rekao je da je Stepinac, slavljenik 121. rođendana, bio velika osoba i kako mu je drago da baš ovdje u Krašiću na taj poseban dan predslavi euharistiju.

Na kraju svete mise, izmolila se molitva za proglašenje svetim bl. kardinala Alojzija te je župnik Vučak rektoru Tanjiću na spomen ove lijepe obljetnice poklonio malu bistu bl. kardinala kako bi uvijek stajala u njegovom uredu te blagoslivljala studente.