Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljena župna svetkovina Uzvišenja Svetoga Križa u Vagancu

Vaganac (IKA)

Župa Vaganac u Slunjskom dekanatu svečano je u utorak 14. rujna 2021. proslavila župnu svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa.

Upravljanje i pastoralnu brigu za župu nedavno je preuzeo novi župnik vlč. Dino Rupčić. Prije mise predmolio je molitvu pred križem podignutim u spomen na sve pobijene branitelje i mještane Vaganca tijekom Domovinskog rata, kada je župna crkva bila potpuno uništena.

Misu je predslavio župnik Smiljevca u Zadarskoj nadbiskupiji don Tomislav Dubinko. U homiliji je govorio o križu kao ljubavi koja nadilazi čovječji um i srce. – Križ ne možemo razumjeti bez uskrsnuća. Križ nije samo neki znak koji nosimo oko vrata nego križ nosimo s Isusom. Križ patnje tada može biti blagoslovljeno vrijeme jer se rađamo za nebo, poručio je don Tomislav.

Uz njega misu su suslavila devetorica svećenika: slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić, udbinski župnik i dekan preč. Josip Šimatović, fra Ivan Šimunac iz Gračaca, salezijanci s Plitvica don Stjepan Tribuljak i don Božo Šimičić, korenički župnik mons. Mile Čančar, župnik Cvitovića i Lađevca Šimo Božić i cetingradski župnik Ivica Tolla.

Pjevanje su predvodili župni zbor i Vagančanke u narodnim nošnjama, uz Peru Čančara za orguljama.

Župnik Rupčić je na koncu zahvalio narodu i svećenicima na odazivu na slavlje. Na kraju je iskazana počast Domovini Lijepom našom.

Nakon mise narod se zadržao u druženju pred crkvom.