Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljeno Bartolovo u Kamenici

Kamenica (IKA)

Župa sv. Bartola u Kamenici svečano je u četvrtak 24. kolovoza proslavila nebeskog zaštitnika, a kao i prethodnih godina okupilo se mnoštvo vjernika i hodočasnika.

Središnja proslava počela je svečanom procesijom ministranata u pratnji limene glazbe, DVD-a Kamenica i DVD-a Bedenec, Kuburaškog društva „Glasna kubura“ Kamenica te članova lokalnih udruga i okupljenog naroda Božjega. Poldanje misno slavlje predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji sa svećenicima iz Bednjanskog dekanata. Bila je to ujedno prilika za uvođenje novoimenovanog župnika vlč. Danijela Hercega u župničku službu, nakon odlaska dosadašnjeg župnika Rafaela Mikeca. Uz čitanje dekreta o imenovanju, simboličnu predaju ključeva crkve, kađenje oltara, obilazak krstionice, ispovjedaonice i svetohraništa te prigodne molitve i pjesme okupljenom narodu predstavljen je novi župnik koji je položio ispovijest vjere i obnovio svoja svećenička obećanja.
Razmatrajući evanđeoski odlomak susreta Natanaela (Bartola) i Isusa biskup Radoš novome je župniku, kao i okupljenim vjernicima poručio: „Ne možemo biti svjedoci, a da se ta istina ne odrazi na naš život kao trpljenje, osobno trpljenje koje darujemo Bogu. Kada je Bog jedini izvor našega života, ne možemo bez toga da se to osjeti na našoj koži. Ne možemo biti autentični svjedoci, a da nam koža ne bude oderana kao sv. Bartolu. Nije sve lagano, nije sve samo lijepo, nije sve lepršavo u našoj vjeri, nego ona traži da to posvjedočimo, prije svega u svojim župama. Na to smo svi pozvani – župnik u župnoj zajednici, biskup u biskupiji, otac obitelji u svojoj obitelji, dijete gdje ga je Bog postavio u odnosu prema majci i ocu. Svi smo pozvani biti svjedoci u radosti i veselju, ali i onda kada je teško. Put toga svjedočenja je istina, dar Božji, kojim se ne hvalimo, ali u kojoj uživamo kada osjetimo da Isus diše u našem srcu. ‘Ovo je istinit čovjek u kojem nema prijevare!’ Dragi župniče, neka to Isus pročita u tvojoj duši i neka to pročitaju tvoji župljani kako bi mogao autentično pozivati ljude evanđeoskim riječima: ‘Dođi i vidi! Našli smo Mesiju!’“
Na kraju svečanog slavlja predstavnik župne kameničke zajednice prigodnim se riječima dobrodošlice obratio vlč. Hercegu te su uručeni i prigodni darovi. Novoimenovani župnik Herceg zahvalio je na riječima dobrodošlice i pozvao „svoje kameničko stado“ da zajedničkim snagama, njegujući duh molitve i otvorenosti, krenu u izgradnju žive župne zajednice. Prije završetka slavlja svoju je pastirsku riječ uputio i mons. Radoš potaknuvši zajednicu da u zajedništvu s novim župnikom, bez obzira na potrese, strahove, nerazumijevanja i rane koji se ponekad dogode u zajednicama, po zagovoru sv. Bartola ustraju na putu spasenja zagledani u Božju ljubav i istinu.
Proslava župne svetkovine u Kamenici zaključena je večernjim misnim slavljem koje je predvodio župnik vlč. Danijel Herceg.

Duhovna priprava za župnu svetkovinu započela je u ponedjeljak, 21. kolovoza kada je misno slavlje predvodio vlč. Vlado Borak, župnik iz Župe Višnjica, koji je na temelju biblijskih čitanja potaknuo okupljeni narod da promotri svoju krvnu (duhovnu) sliku. Nakon mise župni dječji zbor izveo je glazbeno-meditativni program „Biti malen, a velik u ljubavi“. Kroz program kojeg su pripremili zajedno sa svojim voditeljicama Katarinom i Kristinom Kljunić govorili su o neizmjernoj Božjoj ljubavi uz pjesmu i prigodno odabrane tekstove. Drugi dan trodnevnice misu je predvodio vlč. Neven Blažon, župnik iz Bednje, a pjevanje na misi animirao je župni zbor Župe Bednja. U homiliji istaknuo je važnost svjedočenja vjere u svakidašnjici, u svojoj okolini. Posljednjeg dana duhovne priprave za Bartolovo misu je predvodio lepoglavski župnik vlč. Nenad Piskač koji je večer uoči središnje proslave govorio o liku sv. Bartola, na temelju dostupnih svetopisamskih i povijesnih izvora o njegovu životu i djelovanju.