Budi dio naše mreže
Izbornik

Proštenje Imena Marijina svečano proslavljeno u Župi sv. Jurja na Bregu

Sveti Juraj na Bregu (IKA)

Župa sv. Jurja na Bregu u subotu i nedjelju 11. i 12. rujna svečano je proslavila marijansko proštenje Imena Marijina pod geslom „K Majci Božjoj Lauretanskoj“, koje gotovo tri stoljeća okuplja vjernike cijelog Međimurja i Prekmurja, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Na proštenju, u slavljima misa na otvorenom sudjelovao je velik broj župljana i hodočasnika iz drugih međimurskih mjesta i iz Prekmurja u susjednoj Sloveniji. Selnički hodočasnici zajedno sa župnikom vlč. Mariom Križanac desetu godinu uzastopno krenuli su pješice da bi na nedjeljnoj misi dali slavu Bogu.

Prvog dana proštenja u subotu 11. rujna bio je zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine da bi svaki nastavnik i učenik imao snagu i jakost Duha Svetoga u procesu učenja i otkrivanja novih znanja. Misu je predslavio župnik u Gornjem Mihaljevcu vlč. Mislav Mikac, a suslavili su župnik iz Vratišinca vlč. Josip Blažon, vlč. Josip Horvat ml., preč. Nikola Samodol, župnik iz Štrigove vlč. Kristijan Kuhar i domaći župnik vlč. Ivica Puškadija. Sudjelovali su i učitelji, učiteljice, vjeroučiteljice, ravnatelj škole i školska djeca sa svojim roditeljima.

Vlč. Mikac je u homiliji govorio o značenju i vrijednostima Marijina života. Njezin primjer pokazuje kako treba ići za Gospodinom i slijediti Božji put, no danas je društvo sve više u traženju nekog drugog, nemirnijeg puta, umjesto da se mirno prepusti Gospodinovu planu spasenja. Ime Marijino, koje zazivamo, daje nam nadu, a s tom nadom i mi smo radosniji i lakše živimo jedni za druge, opraštamo grijehe i propuste i pokazujemo tu radost svima s kojima živimo, poručio je.

Predslavitelj je potaknuo sve nazočne na nasljedovanje Marije i na to da u čovjeku prepoznaju čovjeka, prihvaćamo sve ljude te da budu zahvalni što ih imaju u svojim životima. Tada će biti mnogo više ljubavi, povjerenja, radosti, veselja, susretljivosti i osmijeha na svim licima.

Misa je bila i ohrabrenje svima u odgojno-obrazovnom sustavu u novim izazovima koji su započeli.

Na kraju mise uslijedio je ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama. Subotnji dan završio je marijanskim bdjenjem.

Nedjeljni program započeo je misom za sve žive župljane koju je predslavio domaći župnik u 7 sati, dok je u 9 vlč. Franc Režonja iz Razkrižja predslavio misu na slovenskom jeziku za hodočasnike iz Slovenije.

Na poziv župnika vlč. Ivice Puškadije ml., koncelebriranu misu na otvorenom predslavio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković u zajedništvu s domaćim župnikom, svećenicima te okupljenim vjernicima i hodočasnicima.

Uvodeći u slavlje preč. Pavlaković pozdravio je okupljeno mnoštvo. „Radostan sam, dragi vjernici, što danas mogu biti hodočasnik Blaženoj Djevici Mariji, ovdje u Svetom Jurju na Bregu drage mi Varaždinske biskupije, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnju svetkovinu Imena Marijina vašemu župniku, velečasnom Ivici, kao i svim njegovim suradnicima, svima Vama koji ste uključeni u život ove župe, koji pomažete djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi. Danas, unutar 24. nedjelje u nizu crkvene godine, Crkva slavi i blagdan Imena Marijina kojim želi izraziti svetost i uzvišenost Bogorodice iznad svih ljudi, kao naše pomoćnice i posrednice te se prisjetiti povijesnih okolnosti, kada je kršćanska vojska zavapila Djevici Mariji za pomoć u obrani od turskih navala koje su prijetile osvajanju Beča. Prvi put ovaj blagdan spominje se 1513. godine kao lokalni blagdan u jednoj španjolskoj biskupiji, a papa Inocent XI. proširuje ga na cijelu Crkvu i to kao ‚dan pobjede‘, na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. godine. Ovo nije jedini blagdan potaknut Marijinom pomoći u nevolji. Blaženu Djevicu zazivalo se i u drugim ratnim i inim opasnostima – sjetimo se samo našeg pobjedničkog Domovinskog rata, a Crkva bilježi brojne prigode Marijina zagovora i zahvaljuje joj blagdanima i drugim molitvama i slavljima“, zaključio je rektor Pavlaković.

Tumačeći Božju riječ i liturgijska čitanja blagdana Imena Marijina (Izr 8, 22 – 31; Ps 13; Ef 1, 3 – 6.11 – 12; Lk 1, 26 – 38), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo da „idući tragom učenih ljudi, koji su izražavali porijeklo i značenje imena Marija, duhovni pisci nabrajaju oko 70 značenja toga imena. Izdvojio bih samo najznačajnije: ljubljena od Boga, puna milosti (kako je anđeo pozdravlja); lijepa, dražesna, mila; prosvijetljena, sjajna; kraljica, gospođa; zvijezda mora… Sva ta značenja, iako lijepa i sadržajna, ne obuhvaćaju u cijelosti što je Majka Božja u stvari i za ljudsko srce. Samo značenje Marijina imena nije do danas sa sigurnošću otkriveno, ali mnogi bibličari drže da ono dolazi od hebrejski Mirjam, odnosno od myr – ljubljena i Jam – skraćenica od Jahve, te bi u tom smislu ime Marija značilo ona koja je od Boga ljubljena. Marijino je ime, dakako, najuže povezano s imenom Isusovim. Uz ime Isusovo, ono je za nas kršćane sveto kao vjera, lijepo kao nada i slatko kao ljubav. U tom imenu svaki bi vjernik trebao naći svjetlo, radost, snagu i obranu. Slobodno možemo reći da kao što je disanje znak života, tako je zazivanje imena Marijina znak da je duša duhovno živa. Koliko li ste samo puta, predragi vjernici, zazvali u svome životu ime svoje nebeske Majke?! Tko Marijino ime često zazivlje, spasit će se!“, zaključio je propovjednik.

Svečanosti slavlja ministriranjem su, uz domaće ministrante, pridonijeli i sjemeništarci: Luka Vragović iz župe Mađarevo i Fran Kuharić iz župe Beletinec (Varaždinska biskupija), dok je liturgijsko pjevanje predvodio župni mješoviti zbor.

Na koncu mise vlč. Puškadija ml. zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvao da mole za nova duhovna zvanja kako u Varaždinskoj biskupiji tako i u čitavoj domovini Hrvatskoj. Kao hodočasnici i Marijini štovatelji, krenuli su zatim vjernici na oproštajnu procesiju oko Marijina lika da ih štiti i zagovara.