Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije posvećen Susretu hrvatske katoličke mladeži 2020.

Zagreb (IKA)

Središnja tema svećeničkog dana Zagrebačke nadbiskupije održanog u ponedjeljak 2. prosinca u Velikoj dvorani na Hrvatskome katoličkom sveučilištu pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića bio je Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 9. i 10. svibnja sljedeće godine u Zagrebu pod geslom „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).

Susretu su uz kardinala nazočili zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te umirovljeni biskup Valentin Pozaić.

Susret je započeo liturgijom srednjega časa. Duhovni nagovor održao je vlč. mr. Andrija Miličević, pomoćni duhovnik Nadbiskupskoga duhovnog sjemeništa u Zagrebu. Podsjetivši kako je u Svetom pismu jedna od prvih slika Crkve upravo zajednice koja moli, vlč. mr. Miličević istaknuo je kako je važno poučavati liturgiju časoslova kojom krštenik dolazi do istinske molitve jer ga ona uči kako ispravno usmjeriti vlastite molitve prema Gospodinu. Njezino srce su psalmi koji su svojevrstan molitvenik Isusa Krista. Ujedno, govoreći o časoslovu često se zaboravi, kazao je vlč. mr. Miličević, kako je to liturgija časova odnosno slavlje za koje je neizostavna pjesma. Osvrćući se na misao sv. Augustina, liturgija časova kao pjevana molitva pomaže molitelju usmjeriti misli upravo onome kome moli, zaključio je vlč. mr. Milićević, naglasivši stoga da bi svećenici trebali poticati zajedništvo učeći i moleći časoslov s vjernicima.
U nastavku programa zagrebačke pomoćne biskupe  i sve okupljene svećenike pozdravio je kardinal Bozanić. Podsjetio je na ovogodišnje hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Pribić, rodnu župu sluge Božje kardinala Franje Kuharića, kada su svećenici također molili liturgiju srednjega časa, napomenuo kako se nastoji i u zagrebačkoj prvostolnici u skorije vrijeme obnoviti molitva časoslova. Govoreći o molitvi zajednice, kardinal se osvrnuo na život svetoga Ivana Pavla II., pape i velikoga mistika koji je također isticao važnost molitve. U adventskome vremenu koje je započelo, istaknuo je kardinal, zornice su znak vjerničkoga svjedočenja Božjega puka koje uz adventske ispovijedi imaju povlašten položaj. Referirajući se na zajedništvo koje molitva omogućuje, kazao je kako adventsko vrijeme na poseban način sabire obitelji koje su toliko raštrkane obavezama koje nameće suvremenost.

Stoga je, osvrnuvši se na središnju temu svećeničkoga dana, koji također pripada u vrijeme neposredne i intenzivne priprave za SHKM, naglasio da je za taj iznimno značajan događaj nacionalne Crkve želja biti dobrim domaćinima mladim hodočasnicima koji će tih dana pohoditi Zagrebačku nadbiskupije te im omogućiti smještaj u obiteljima.Nakon kardinalove uvodne riječi i pozdrava, akademski kipar Tomislav Kršnjavi, autor kipa sluge Božjega Franje Kuharića u Pribiću, zahvalio je kardinalu, darovavši mu umanjeni kip sluge Božjega kardinala Kuharića.
Uslijedila su izlaganja „Susret hrvatske katoličke mladeži – Zagreb 2020“. U prvome dijelu predavanja mons. Šaško dao je opće poglede i poticaje za sam susret, dok je u povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić govorio o njegovoj pastoralnoj pripravi i organizaciji.
Po izlaganju uslijedila je rasprava te drugi dio susreta u kojem je izlaganje „Crkvene ustanove i porezni sustav“ imao mons. Gorski.
„Aktualna pitanja vezana uz vjeronauk u školi i župnu katehezu“ bila je tema izlaganja dr. s. Valentine Mandarić, predstojnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi. U izlaganju usredotočila se na aktualna pitanja u okviru odnosa vjeronauka u školi i župne kateheze.


Istaknuvši glavne izazove koji se javljaju u procesu usklađivanja i kvalitetnog suodnosa vjeronauka u školi i župne kateheze dr. Mandarić potaknula je plodnu raspravu koja je uslijedila i u kojoj su se mnogi svećenici javili za riječ.


Zatim je tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i dekan Zbora prebednara Prvostolne crkve zagrebačke preč. dr. Denis Barić okupljenima iznio novosti s obzirom na izradu završnoga dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.


Završno izlaganje na susretu održao je mons. Gorski u kojem je donio pregled događaja koji su obilježili 2019. godinu na nadbiskupijskoj razini istaknuvši da je ova godina bila “godina obljetnica”.

Na kraju susreta kardinal Bozanić izrazio je zadovoljstvo i radost na danu provedenom u svećeničkom zajedništvu te odao priznanje prezbiterima na njihovom nesebičnom zalaganju i trudu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.