Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica naglasila da Crkva podržava mir i razvoj u Africi

Ženeva (IKA)

Na sastanku Odbora Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj u Ženevi u Švicarskoj u ponedjeljak, 20. studenog 2023., na kojem se raspravljalo o gospodarskom razvoju u Africi, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, nadbiskup Ettore Balestrero, naglasio je da Crkva pruža potporu ljudskom razvoju i promicanju mira i blagostanja diljem kontinenta, izvijestio je Vatican News.

74. izvršna sjednica Odbora Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) sastala se kako bi raspravljala o statusu i potpori inicijativama koje promiču gospodarski razvoj u Africi preuzimanjem tehnološki intenzivnih globalnih opskrbnih lanaca.

UNCTAD nudi podršku državama u razvoju kako bi mogle pravednije i učinkovitije pristupiti prednostima globaliziranog gospodarstva, uz stručne savjete i pomoć u promicanju trgovine, ulaganja, financija i tehnologije kao pokretača aktivnog i održivog razvoja.

U intervenciji na održanom sastanku, nadbiskup Ettore Balestrero, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, istaknuo je da Sveta Stolica dijeli stajalište s onime što UNCTAD namjerava provoditi u pogledu podupiranja ljudskog razvoja i promicanja mira i blagostanja diljem Afrike. Također je nadbiskup Balestrero pohvalio strategije za pravedno korištenje resursa Afrike i njihovo korištenje za promicanje regionalnog rasta i razvoja. Istodobno je izrazio zahvalnost UNCTAD-u ističući potrebu da se usredotoči na promicanje održivog gospodarskog rasta, stvaranje prilika za dostojanstven rad i borbu protiv siromaštva i nejednakosti.

Izjava Svete Stolice daje potporu naporima koji osiguravaju pravednu integraciju svih naroda u globalne opskrbne lance citirajući papu Franju koji je u enciklici Fratelli tutti istaknuo da nijedna osoba ne smije ostati isključena zbog mjesta rođenja, niti manje privilegirana, naspram onih koji su rođeni u razvijenijim i naprednijim državama s većim mogućnostima. Traženje raznolikog i otpornog pristupa u vezi s nabavom sirovina i robe iz Afrike pomoglo bi gospodarskom razvoju, istaknuo je nadbiskup u obraćanju te dodao da je ključno i rješavanje izazova koji se tiču rada, infrastrukture i tehnologije s ciljem zajedničke težnje za prosperitetnijom Afrikom.

U zaključku je nadbiskup Balestrero naglasio da su za postizanje napretka potrebni napori za oslobađanje potencijala afričkih gospodarstava koja zahtijevaju zajedničku predanost provedbi predloženih strategija. Dodao je da će Sveta Stolica nastaviti poticati i promicati aktivnosti vezane uz održivi razvoj u cijelom svijetu, a posebice u Africi, izvijestio je Vatican News.