Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica osuđuje sve stare i nove oblike antisemitizma

Beč (IKA)

Potrebno je prisjetiti se zločina nad milijunima Židova kojima je uskraćeno svako ljudsko dostojanstvo, ponovio je to uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja stalni promatrač Svete Stolice pri OESS-u mons. Janus S. Urbańczyk, objavio je Vatican News.

Mons. Urbańczyk je u svom govoru održanom 26. siječnja na sastanku Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) sa sjedištem u Beču, potvrdio nedvosmislenu osudu svih oblika antisemitizma i važnost uključivanja novih generacija u borbu protiv mržnje i ravnodušnosti. Sjećanje je bitno, rekao je, da se „ljudsko dostojanstvo nikada više ne pogazi“.

Posebno se na ovaj dan, rekao je, sjećamo „neopisive okrutnosti holokausta, planiranih deportacija, uništenja i istrebljenja židovskog naroda. Sjećamo se tisuća i tisuća ljudi koje je ubio brutalni nacistički stroj progona, žrtava najgnusnijih zločina protiv čovječnosti, osoba koje su užasno patile zbog potpunog nepoštivanja njihovog intrinzičnog ljudskog dostojanstva”.

Preuzimajući riječi pape Franje koji je u srijedu 25. siječnja na kraju opće audijencije podsjetio na Dan sjećanja na žrtve holokausta istaknuo „da se ne možemo posvetiti zajedničkoj izgradnji bratstva, a da prethodno ne uklonimo korijene mržnje i nasilja koji su potaknuli užas holokausta“, stalni promatrač Svete Stolice, ponovio je da se „ove okrutnosti nikada ne smiju zaboraviti ako želimo izgraditi budućnost u kojoj ljudsko dostojanstvo nikada više neće biti pogaženo“ i pozvao „da postanemo snažniji u osudi svakog pokušaja oživljavanja ovih zločina“.

Presudno je prenijeti mladima sjećanje na ono što je bilo i uključiti ih „u borbu protiv mržnje i diskriminacije“. Kako je također primijetio Papa, promatrač Urbańczyk je naglasio da nije dovoljno odbaciti zlo, već je potrebno „da zajedno gradimo zajedničko dobro“. To uopće nije lak zadatak, toliko da današnja društva još uvijek doživljavaju mržnju, nasilje i prezir prema ljudskom dostojanstvu. Stoga je potrebno uvijek ostati na oprezu, sjećajući se da zlo protiv kojeg se treba boriti nije samo mržnja, nego prije svega „ravnodušnost koja nas paralizira“. Zbog toga je, smatra stalni promatrač pri OESS-u, dobro da se zajedno sa žrtvama prisjetimo i onih koji su ih pokušavali zaštititi često riskirajući vlastite živote i suprotstaviti se „zvjerstvima koja su ih okruživala“.

Izjava mons. Urbańczyka zaključena je ponovnom potvrdom „nedvosmislene osude Svete Stolice protiv starih i novih oblika antisemitizma“ te važnosti sjećanja i obrazovanja za povećanje „svijesti da smo svi jednaki u dostojanstvu“ i da svi se moramo zauzeti „za mir, međusobno poštovanje, zaštitu života i vjerske slobode“.