Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac primio redovnice kćeri Presvete Marije iz Vrta

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo primio je u subotu 26. ožujka kćeri Presvete Marije iz Vrta, koje u Rimu održavaju XX. generalni kapitul, te ih je potaknuo da budu svjedočanstvo skrbi u svijetu, napose prema najmanjima, objavio je Vatican News

Kapitul u svakoj redovničkoj obitelji predstavlja temeljni trenutak – znači susret, dijalog, odgovornost, evanđeosko zajedništvo, kazao je papa Franjo okupljenim redovnicama. Sudionice kapitula rad su započele na svetkovinu svetoga Josipa, te je Papa dodao da voli misliti da su svoja djela i njihov uspjeh htjele povjeriti svetome Josipu na čuvanje.

Primjer utemeljitelja

Primjer koji je pružio sveti Josip uočljiv je i u životu njihova osnivača, svetoga Antuna Mariju Gianellija, primijetio je Papa. Ponekad nazvan „željeznim“ svecem, Sveti Otac je dodao da je bio vrlo čovječan i nježan, apostol „evanđelja rada“, koji je bitan element osobnog, obiteljskog i društvenog života. U propovijedima je svjedočio i naviještao vjeru u Božju providnost, djelima milosrđa pokazao put svetosti i privukao ljude da ga slijede, dajući primjer konkretnog i brižnog milosrđa za najmanje i marginalizirane. Upravo geslo koje su redovnice odabrale za svoj generalni kapitul „Pažljivi prema svijetu, sa svojim srcem u Bogu“, dobro izražava njihovo nadahnuće skrbi, činjenja dobra i biti bližnji, ukorijenjeno u životu posvećenom Gospodinu.

Sigurno su se pitale, dodao je, kako odgovoriti na trenutni izazov kulture koja je autoreferencijalna, koja je pomalo sebična i dovodi do ravnodušnosti. Narušava poredak ljudskih odnosa i otvara mnoge „prečace ropstva“, u obliku nepravde, izrabljivanja koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo. Jedan od načina iskorištavanja, dodao je Papa – jest ostavljanje po strani. No, Papa u Institutu kćeri Presvete Marije iz Vrta vidi mogućnost da se njihovim dobročinstvom ide dalje od toga.

Povjerenje i nada

Prisutne su u mnogim zemljama, spomenuo je Papa, te se nerijetko susreću sa situacijama patnje, siromaštva i arogancije. U njihovom evangelizacijskom poslanju nailaze na prepreke i otpor, no poput njihova utemeljitelja, umjesto obeshrabrenja, suočavaju se s teškoćama s povjerenjem i nadom, svjesne da su najprije one siromašne i potrebne Boga. Ponizan je to i hrabri stav nalik onom Djevice Marije pred kušnjama, napomenuo je. To svaku od njih čini dobrom zemljom u kojoj može niknuti sjeme milosrđa – koju su pozvane svakodnevno „zalijevati“ molitvom, napose klanjanjem pred Presvetim, kako bi „srcem ostale u Bogu“.

Potrebno svjedočanstvo

Iz toga potječu plodovi života koji mirišu na evanđelje: život bogat razumijevanjem, bratstvom, nježnošću, sebedarjem. Svijet je žedan takvoga života, naglasio je papa Franjo, no potrebno mu je svjedočanstvo jednostavnih ljudi, koji su poput svih ograničeni i slabi, ali opet ispunjeni Duhom Svetim.

Takvim korijenima, mogu ići na ulice i biti „pažljive prema svijetu“. Dva su jednostavna traga razmišljanja i puta koje je Papa poželio podijeliti s prisutnim sestrama. Najprije misao da biti pažljiv prema svijetu, u evanđeoskome smislu – znači onaj koji zna biti zadivljen, otvoren žeti sjeme Kraljevstva Božjega prisutnog u stvarnosti, jer zna da je Duh Sveti uvijek na djelu, u slobodi i nerijetko na iznenađujući način. Pažnja dakle, za Papu je jedan zdravi realizam, jednostavnost, kojom se zna gledati na situacije i ljude onakvima kakvi jesu, te ih pratiti na putu blizine Bogu i sazrijevanja u Gospodinu.

Prići svijetu

Nadalje, ne treba se, kako je rekao Papa, zadržavati „na balkonu“, već doći u dodir sa svijetom, prići mu, dotaknuti ga rukom. Dodir nas humanizira, napomenuo je. Pažnja dolazi u obliku blizine, brige. Sestre, napomenuo je, imaju „odličnu školu“ svog utemeljitelja, koji ih je naučio da uvijek putuju, ali spremni zastati i pobrinuti se za siromašne, ranjene, liječiti rane i slušati. Svaki put kad osobi priđemo s milosrđem, s ljubavlju, vraćamo joj dostojanstvo – Kristovo dostojanstvo, koji dolazi s našom gestom milosrđa, istaknuo je Sveti Otac. Pažnja počinje u vlastitoj obitelji te ih potaknuo da se ne upuste u nikakav oblik tračanja, koji narušava nečiji identitet – dodao je.

U zaključku, Papa je zahvalio sestrama zbog njihovog prisustva među Božjim narodom i blizine najsiromašnijima. Neka vas ne plaše problemi i poteškoće, ohrabrio je. Krenite naprijed, s povjerenjem u Providnost, uvijek vjerne vašoj prvotnoj karizmi, poručio im je, prenosi Vatican News.