Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac španjolskim poduzetnicima: Ekonomsko obraćenje bit će moguće kada doživimo obraćenje srca

Vatikan (IKA)

„Kada možemo više razmišljati o potrebitima; kada naučimo stavljati opće dobro ispred individualnog; kada shvatimo da je nedostatak ljubavi i pravednosti u našim odnosima posljedica zanemarivanja našeg odnosa sa Stvoriteljem, što utječe i na naš zajednički dom – tada ćemo moći preokrenuti štetne postupke koji novim generacijama spremaju neizglednu budućnost”, naglasio je papa Franjo primivši 17. listopada mlade španjolske poduzetnike, javlja Vatican News.

Primivši članove Španjolske konfederacije udruga mladih poduzetnika i Konfederacije poduzetnika Galicije, papa Franjo je istaknuo kako se „nalazimo u vremenu s poznatim ekonomskim i društvenim neravnotežama”. Dok nekolicina ima golemu moć odlučivanja, mnogi žive u životnim i radnim uvjetima koji su nedostojni ljudske osobe – stoga je nužno „predložiti odgovarajuću ekonomiju koja će pomoći u rješavanju velikih problema s kojima se suočavamo diljem svijeta”.

U tom pogledu, Sveti je Otac naglasio tri ideje koje smatra korisnima za poduzetnike. Najprije je to „proroštvo” – naime, u Bibliji je prorok onaj koji govori u ime Boga, koji prenosi njegovu poruku i preko koga se dolazi do promjena u okolini.

„U tako složenom kontekstu kao što je sadašnji, obilježen ratom i ekološkom krizom, na vama je da vršite svoju službu, recimo, kao proroci koji navješćuju i grade zajednički dom, poštujući sve oblike života, uzimajući interes za dobro svih i promicanje mira. Bez proroštva je ekonomija, i općenito svako ljudsko djelovanje, slijepo”, kazao je Papa.

Drugi aspekt se odnosi na njegovanje odnosa s Bogom. „Kao što zemlja, kada se dobro obrađuje i njeguje, donosi obilne plodove, tako i mi, kada njegujemo duhovno zdravlje, kada imamo dobro njegovan odnos s Gospodinom, počinjemo donositi mnoge dobre plodove”, objasnio je papa Franjo, ponovno ističući važnost jakih korijena kako bi se moglo bolje rasti. Ekonomsko obraćenje, naglasio je, bit će moguće kada doživimo obraćenje srca.

Treća i posljednja misao tiče se rada i siromaštva, rekao je Papa. Uzimajući svetog Franju Asiškog kao primjer, papa Franjo je podsjetio nazočne da je sve što je svetac radio činio s ljubavlju koju je osjećao prema siromašnima i svojim skromnim načinom života.

„S vrijednostima rada i siromaštva, koje podrazumijevaju potpuno povjerenje u Boga, a ne u stvari, može se stvoriti ekonomija koje pomiruje članove različitih faza proizvodnje, a da oni ne preziru jedni druge, bez stvaranja nove nepravde ili hladne ravnodušnosti“, objasnio je Papa.

S druge strane, istaknuo je, „to ne znači da volite ekstremno siromaštvo, s kojim se, naprotiv, morate boriti, a za to imate dobre alate, poput mogućnosti otvaranja radnih mjesta, i na taj način doprinosite davanju dostojanstva bližnjemu”.

Završavajući svoj govor, papa Franjo je potaknuo nazočne poduzetnike da nastave „kreativno mijenjati lice ekonomije, kako bi ono više pazilo na etička načela“ te da „ne zaborave da je njihova djelatnost u službi ljudskog bića, ne samo nekolicine, nego svih, osobito siromašnih”.

Na kraju je Sveti Otac sve prisutne povjerio zaštiti Blažene Djevice Marije i svetog Josipa, koji su se „roditeljskim srcem” brinuli za obitelj i dom.

Foto: Vatican Media // Papa sa članovima Španjolske konfederacije udruga mladih poduzetnika i Konfederacije poduzetnika Galicije