Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu

Valpovo (IKA/TU)

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu svečano je proslavljena 8. prosinca 2020., a središnje slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Proslavi crkvenog goda u Valpovu trebao je nazočiti i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons.Giorgio Lingua, no zbog epidemioloških okolnosti, njegov dolazak je izostao. Nuncijev blagoslov i pozdrav prenio je mons. Hranić.

Predsjedatelj slavlja u homiliji se osvrnuo na odlomak iz Poslanice Efežanima da nas je Bog izabrao „prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni pred njim. U ljubavi nas je predodredio za posinstvo, za sebe, po Kristu Isusu, prema dobrohotnosti svoje volje, na hvalu svoje milosti.“

„Tako je i Blažena Djevica Marija spašena ne po svojim djelima, nego po izabranju i daru Kristove otkupiteljske ljubavi. Bila je obdarena Božjim izabranjem i predodređenjem, obdarena posebnom Božjom ljubavlju – odnosno milošću da bude hram dostojan njegova Sina. Njezin je privilegij dubinsko čišćenje uma, srca i tijela, čitavog bića i priprava mjesta za Krista“, rako je nadbiskup Hranić.

Okupljene je pozvao na „dubinsko“ čišćenje srca i pripravu mjesta u njemu za Krista, a to nije lako jer treba nanovo odrediti prioritete svoga doma i svoga duhovnog života – tako da središnje mjesto dobije Krist.

Nadalje je tumačio evanđeoski tekst koji predstavlja Mariju u trenutku izbora, posvijestivši koliko jedna prava i nesebična odluka može promijeniti osobni život, ali i život čitavog društva, čovječanstva i čitav svijet.

Marijinu nesebičnu odluku povezao je sa češćim sloganom modernog društva – „moje tijelo – moj izbor“, rekavši da takav pristup majku srozava na ubojicu, nudi joj zlo, i umjesto da potvrdi njezinu veličinu i ženski genij, poziva ju da odbaci i pogazi samu sebe – ono po čemu je jedinstvena i nezamjenjiva.

Na kraju homilije nadbiskup je istaknuo da svetkovina Bezgrešnog začeća poručuje da je Marija, Majka Božja, jedini pravi uzor koji vjernicima treba biti pred očima kad se nađu pred mogućnošću izbora i kad trebaju donositi odluku.

„Čovjek je velik kad je hrabar, prianjajući uz ono što mu je teže i zahtjevnije. Čovjek je hrabar kad je slobodan od sebe i kad ima snage svoj život staviti s povjerenjem Bogu u ruke“, zaključio je nadbiskup.

Na kraju euharistije, župnik vlč. Zvonko Mrak zahvalio je svima na sudjelovanju: predsjedatelju nadbiskupu mons. Đuri Hraniću, svećenicima, župnim suradnicima, župnom zboru i svim vjernicima. Čestitao je crkveni god i Dan grada Valpova te je uručio mons. Hraniću prigodan dar.

Koncelebrirali su i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagoj Lacković i svećenici Valpovačkog dekanata: župnik i gvardijan u Belišću fra Branko Janjić, župnik u Ladimirevcima preč. Franjo Bodonji, župnik u Koški vlč. Tomislav Korov, župnik u Harkanovcima vlč. Robert Almaši, župni vikar u Belišću fra Tomislav Vrsaljko, župni vikar u Belišću fra Mirko Mišković i domaći župni vikar vlč. Luka Ćosić. Posluživao je đakon vlč. Bruno Diklić.

Prijepodnevnu misu predslavio je župnik u Veliškovcima Vjekoslav Lulić.