Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bezgrešnog začeća i uvođenje u službu novih akolita u Rijeci

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Ivan Devčić pohodio je bogoslovnu zajednicu u Rijeci na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u utorak 8. prosinca.

Nadbiskup Devčić predslavio je svečanu euharistiju u bogoslovskoj kapeli Marije Kraljice apostola i tom prilikom podijelio službu akolitata četvorici bogoslova Riječke i Zadarske nadbiskupije koji su na petoj godini studija.

Na slavlju su sudjelovali rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II. Mario Gerić, duhovnik vlč. Vjekoslav Đapić, rektor Visoke bogoslovne škole u Rijeci Nikola Vranješ, te svi bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci.

Tijekom mise, bogoslovi Riječke nadbiskupije Nikola Luketić i Franko Gržičić te Zadarske nadbiskupije Frane Šindija i Mate Žilić uvedeni su u službu akolitata. Novi akoliti odvažno su svojim Evo me primili i prihvatili novu službu te su je već na samom slavlju i vršili svojim posluživanjem kod oltara. Homiliju je uputio duhovnik bogoslova vlč. Đapić koji je naglasio važnost poslanja u kršćanskom, odnosno svećeničkom životu. Kršćansko poslanje je nedvojbeno povezano s križem, a za to nam je najbolji primjer ostavila Marija, koja je ostala predana i poslušna Božjoj volji do kraja – do križa. Propovjednik je istaknuo kako za samog čovjeka, a i za njegovu okolinu sve postaje lakše, upravo onda kada čovjek prihvati Božju volju u životu, budući da to nije ljudska volja nego Božja.

Po završetku slavlja, prigodnu riječ uputio je preč. Gerić te je izrazio svoje čestitke i zahvale novim akolitima. Posebnu zahvalnu riječ uputio je riječkom nadbiskupu za njegovo prisustvo. Mons. Devčić se pridružio čestitkama i obratio se akolitima ohrabrivši ih u vršenju povjerene službe. Naglasio je važnost službe akolitata koju su primili, budući da su tom službom bogoslovi jedan korak bliže samom sakramentu svetog reda te ih je pozvao na još dublje promišljanje o Euharistijskom otajstvu.