Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bezgrješnog začeća svečano proslavljena na zagrebačkom Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u bazilici sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu večernjom euharistijom koju je predslavio gvardijan Samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca o. Josip Petonjić.

Fra Josip je u homiliji rekao da je svetkovina Bezgrješne osobita radost za baziliku sv. Antuna na Svetom Duhu, jer se toga dana spominju uzdignuća crkve na čast bazilike 2023. godine. „Tako ovo mjesto, ovaj hram Božji još snažnije postaje duhovno povezan s Majkom Božjom, Bezgrješnom Djevicom. Crkva na čelu s papom, u svome povijesnom hodu proglašavala je vjerske istine, osobito na prvim ekumenskim koncilima. No proglašenje vjerskih istina nije zaključeno nekim vremenskim okvirom.  To nam potvrđuje i današnje slavlje u kojem se spominjemo dogme proglašene… od pape Pija IX., 8. prosinca 1854. godine.“

Propovjednik je istaknuo da se na svetkovinu Bezgrješnog začeća spominju i svetih Joakima i Ane i njihove kćeri blažene Djevice Marije te Isusova začeća.

Bog je sebi osigurao čist i netaknut „hram“ u osobi Marije koju je odabrao za svoju Majku preko koje će doći na svijet. Stoga i čudesna voda na koju upućuje Marija u Lurdu dolazi kao potvrda Božje namjere da želi svaku osobu čistu i zdravu. Marijina čistoća i bezgrešnost –  znak je njezinog duhovnog i tjelesnog zdravlja. Marija je u potpunosti zdrava – i tijelom i duhom, istaknuo je propovjednik.

Milost je Božji dar koji sadrži sve druge darove. Milost je sam Isus Krist. Ukratko, milost je Božji dar ljubavi i milosrđa prema čovječanstvu, koja se najpotpunije očituje u Isusu Kristu. Marija je puna upravo te Božje milosti. Ona je puna Božjeg dara – koji obuhvaća sve druge darove. Sačuvana od grijeha, Bezgrešna – puna Božjeg dara – Majka milosti – darovana nam je da nas upućuje svome Sinu Isusu Kristu. To je braćo i sestre, tajna koju danas slavimo. Mariju nije Bog odabrao samo kako bi rodila Sina Božjega. Ona nije od Boga odabrana da bi bila, da se slikovito izrazim – neki tip surogat-majke – ona je odabrana da bude sudionica u Božjem naumu u kojem Bog želi ozdraviti svijet od prljavštine grijeha. Kristova Spasiteljska služba očituje se upravo u tome – vratiti čovjeku dostojanstvo čistoće po uzoru na bezgrešnost, istaknuo je fra o. Petonjić u homiliji.

Misu su suslavili ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, rektor bazilike i upravitelj župa sv. Antuna Padovanskoga i sv. Maksimilijana Kolbea fra Ivan Marija Lotar te druga braća iz samostana.

Pjevanje je predvodio župni zbor „Tomislav Talan“ uz orguljaša mo. Milana Hibšera i dirigenta mo. Gorana Jerkovića.

Na svetkovinu Bezgrješne je i svečano otvoren potpuni oprost u prigodi 800. obljetnice jaslica koje je sv. Franjo Asiški postavio u Grecciu. Zadobivanje potpunog oprosta, pod uobičajenim uvjetima, bit će moguće svakoga dana do blagdana Prikazanja Gospodinovog 2. veljače 2024. u crkvama povjerenima franjevačkoj pastoralnoj brizi.