Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova i podjela sakramenta potvrde u đakovačkoj prvostolnici

Đakovo (IKA)

„Duh Sveti je Duh Isusov. On daje sposobnost onima koji su ga primili - Crkvi da očituje prisutnost i učini prisutnim raspetog i uskrslog Isusa u svakom povijesnom trenutku te da navijesti njegovu radosnu spasenjsku poruku: evanđelje“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predvodeći na svetkovinu Duhova, 23. svibnja, svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici, tijekom kojega je podijelio sakrament potvrde krizmanicima đakovačke Župe Svih svetih,, kojih je ove godine bilo 123.

Prije početka misnog slavlja troje krizmanika pozdravilo je nadbiskupa, zahvaljujući za ovaj dan, kao i za sve one koji su im svojim svjedočanstvom života pomogli da ovaj dan svjesno i osobno potvrde svoj krsni savez s Bogom i pripadnost Katoličkoj Crkvi. Nadbiskup je od mladih primio buket cvijeća i novčani dar za Zakladu „Dr. Nikola Dogan“, kao pomoć potrebnim učenicima i studentima Nadbiskupije.

U homiliji nadbiskup je podsjetio na Prve Duhove i Petra, prvaka dvanaestorice, koji nakon izlijevanja Duha Svetoga, „ispunjen Duhom“ drži govor pred mnoštvom ljudi i tumači im što se dogodilo: da Duh raspetoga, ali uskrsloga Isusa, djeluje među ljudima; da uskrsli Isus očituje svoju snagu i djelovanje te Crkvi daje sposobnost navijestiti Isusa i njegovu blagovijest u svakom trenutku i za svaki povijesni trenutak. „One koji se krštavaju i koji ga primaju – Crkvu Duh Sveti uvodi kroz povijest u svu istinu o Isusovoj osobi i njegovu otajstvu. On stvara zajednicu povezanu s Isusom i svakome od nas članova te zajednice daje različite darove za njezinu izgradnju. Zahvaća cjelokupnu stvarnost i pokazuje se kao učinkovita Božja nazočnost ovdje na zemlji. Kao što je Isus nerazdvojno povezan sa stvarnošću Duha – štoviše, Duh Božji je i Duh Isusov – tako se i oni koji se krste u Isusovo ime vežu u tom Duhu uz Isusa, i konačno uz Boga. I zato Isus u današnjem evanđeoskom tekstu kaže: Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će Vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek“, istaknuo je nadbiskup Hranić.

Poticajnim riječima nadbiskup je krizmanicima rekao kako su došli na krizmu da prime Duha Svetoga, Isusova Duha i da Isus po njima bude prisutan u ovome i ovakvome svijetu. Podsjećajući na svaki od darova Duha Svetoga, nadbiskup je među ostalim poticao krizmanike da zahvaćeni svakim od tih darova imaju razumijevanja jedni za druge, pomažu jedni drugima te na taj način stvaraju ozračje uzajamnog povjerenja i ljubavi, da se u njihovim životima i danas pokaže snaga i djelovanje raspetoga i uskrsloga Isusa i to na način što u ovom svijetu punom zla, grijeha, sebičnosti, egoizma, pokvarenosti i korupcije ima onih koji nisu takvi, da imaju snage i hrabrosti radi dobra i ljubavi prema bližnjemu pretrpjeti poteškoće, podnijeti žrtvu i križ, biti veći od tuđeg zla, da imaju snage oprostiti, pretrpjeti nepravdu, podnijeti siromaštvo, ne uzvratiti zlom ili nasiljem.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik Tomislav Ćorluka, zahvaljujući nadbiskupu, roditeljima i kumovima krizmanika, kao i svima koji su pridonijeli ovom svečanom danu. Uz župnika Ćorluku, u nadbiskupovoj koncelebraciji bio je i župni vikar Dominik Nedeljković. Slavlje je pjevanjem pratio manji broj članova katedralnog zbora, uz dirigiranje mo. Ivana Andrića i orguljsku pratnju mo. Vinka Sitarića.