Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova i podjela sakramenta potvrde u Gospiću

Gospić (IKA)

U gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, na svetkovinu Duhova 28. svibnja, sakrament potvrde osamdeset i troje krizmanika podijelio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Koncelebrirao je kancelar i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić, gospićki župnik o. Anto Knežević, a asistirao je bogoslov Marko Butković. Prije misnog slavlja riječi pozdrava uputio je župnik o. Anto Knežević, a zatim su  krizmanica Marija Orešković  i krizmanik  Josip Ratković pozdravili biskupa riječima dobrodošlice i predali mu buket cvijeća.

Nakon liturgijskih čitanja koja su čitali krizmanici Ivan Klišanin, Iskra Kolić, Mihaela Ivšinović i Anja Rukavina, biskup je održao propovijed kojom se obratio prvenstveno krizmanicima, onda njihovim roditeljima i kumovima te cijeloj zajednici.

Propovijed je započeo govorom o Isusovu životu istaknuvši četiri prekretnice koje su ga obilježile, a imaju veliku poruku za vjernike. Posebno je istaknuo zadnju prekretnicu koja opisuje silazak Duha Svetoga. „Na koncu dolazi do četvrte prekretnice koja se dogodila sa silaskom Duha Svetoga. Tada se sve promijenilo. Nema više sumnji, nema više strahova, nema nejasnoća. Učenici kreću u svijet naviještajući istinu Isusova uskrsnuća i istinu njegove nauke. Za te istine oni, bez uzmicanja, daju svoje živote.

Duh Sveti je njih pretvorio u nove ljude, u ljude iz čijeg života je nestalo straha i beznađa, a život im se ispunio svijetlom, sigurnošću i smislom. To je uloga Duha Svetoga od početka stvaranja. Prvi čovjek je postao ‘živa duša’ kada je u njega ušao Božji Duh, Duh Sveti. Od neživog leša, čovjek je postao živa duša.“

Dalje je nastavio koristeći se riječima svetoga Pavla koji opisuje ljude koji nemaju Duha Svetoga u sebi, te zato žive razvratno, a zatim ljude koji odišu Duhom a puni su radosti, mudrosti. Pred krizmanike stavlja pitanje: „s kojim osobama je ljepše živjeti i koje osobe su u životu sretnije?“

Obraćajući se krizmanicima, naglasio je važnost opredjeljenja za život riječima: „Pred svakim čovjekom je, kako veli Biblija, život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Čovjek je taj koji bira. Ali Bog upućuje ganutljiv poziv svakom pojedincu, govoreći mu: ‘Život biraj!’ (Pnz 30,19).

Dragi krizmanici! Ovaj Božji poziv danas je na poseban način upućen vama: ‘Život birajte’. Vi ste još na početku života, stoga je itekako važno koje su to vrijednosti koje danas birate. To će imati presudan utjecaj na vašu budućnost.

Vi ćete danas primiti na poseban način dar Duha Svetoga koji će vam svojim svijetlom pomagati da vaši izbori budu pravi, da ne bude promašaja koji će ostaviti bolne posljedice do kraja života. Nemojte podcijeniti opasnosti koje dolaze od duha prijevare i laži, od duha ovoga svijeta, kako će reći Isus.“

Spominjući se tragedije u jednoj beogradskoj školi gdje je dječak, koji još nema ni 14 godina, ubio osam svojih vršnjaka i još šestero teško ranio , biskup Križić naglasio je da su djeca odgovornost svakoga u društvu, roditelja, škole i Crkve. Posebno se obratio roditeljima, kojima, kako on kaže, djeca su najveća odgovornost ali i najveće bogatstvo. Te baš zato, u njihovom formiranju osobnosti, nisu toliko važne izvanjske materijalne stvari, koliko odgoj nježnih duša.

„Roditelji, djeca su vam najveća odgovornost, ali i najveće bogatstvo. Ništa se ne može pretpostaviti djeci. U djeci se vaš život produžava, nastavlja. Djeca su vaša budućnost, ali i budućnost našeg naroda i Crkve“.

Nastavlja upozoravajući da su  djeca budućnost. Bez njih budućnosti nema. Svakom narodu je vrlo izvjesna budućnost bez djece, a ta je: nestajanje tog naroda sa lica zemlje. „Nije nam jedini cilj samo imati djecu, nego da nam djeca zrače ljepotom srca i duše. Zbog propusta u formiranju srca i duše, djeca će neizbježno upasti u provaliju praznine koja će im postati neizdrživa, pa se nije čuditi da se mnogi odlučuju na užasne korake.“

Svoju propovijed zaključio je obraćajući se krizmanicima poticajnim riječima, ali i porukom nade. „Dragi krizmanici! Ne znamo s kojim ćete se sve životnim iskušenjima morati susretati u budućnosti. Poteškoća će biti, jer život je takav. Nemojmo si utvarati iluzije da ćemo u životu biti lišeni poteškoća. Nego shvatimo da nam i poteškoće pomažu da zrijemo i rastemo, pod uvjetom da na njih dademo prave odgovore. S pravom se kaže da tko nije ništa propatio, ništa ne zna. To znači da su poteškoće u životu korisne, pa i nužne.

Zato je važno nositi u sebi snagu Duha Svetoga da bi se mogli nositi sa poteškoćama života. Kada nas vodi Duh Božji uvijek ćemo naći izlaz iz svake životne nevolje. Duh Sveti koga zazivamo u sakramentu svete krizme je branitelj života koji neće dopustiti da se pred poteškoćama predamo i klonemo.

Čuvajte darove Duha Svetoga koga ćete primiti u ovom sakramentu, a Duh Sveti će onda čuvati vas. Bog ima rješenje za svaki naš problem. Istina, đavao koristi svaku priliku da bi doveo osobu do toga da izgubi pouzdanje u Boga, a onda je, nakon nekog malog životnog poraza, uvjeri da život više nema nikakvog smisla.“

Nakon propovijedi svi vjernici su obnovili svoja krsna zvanja dok su krizmanici Matea Delbianco i Patrik Mihelin držali upaljenu svijeću kao spomen na sakrament krštenja i obećanja koji su u njihovo ime dali roditelji.  Nakon tog čina uslijedila je podjela sakramenta potvrde.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor u zajedništvu zbora mladih, uz orguljsku pratnju Nikole Perišića i o. Marka Maglića.