Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova i podjela sakramenta potvrde u splitskoj katedrali

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova, u nedjelju 23. svibnja u splitskoj katedrali Sv. Dujma. Tom je prigodom podijelio sakrament potvrde devetnaestero krizmanika i krizmanica.

U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Ante Mateljan, kanonik Prvostolnog kaptola don Marko Ćubelić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

„Duhovi su veliki događaj za našu Crkvu jer se danas događa rađanje Crkve. Ona, koja je Tijelo Kristovo, rađa se u svojim udovima, članovima, a svatko od nas je ud toga Tijela. Ova katedrala posvećena je Uznesenju BDM, a Majka Marija ima najdublje iskustvo Duha Svetoga. Da bismo bili dostojno mjesto prebivanja Duha Svetoga otvorimo svoje srce i zamolimo Gospodina da ga osposobi za trajni životni dijalog s Njim“, kazao je nadbiskup na početku misnoga slavlja pozdravivši krizmanice i krizmanike, njihove kume i kumove te roditelje.

U propovijedi nadbiskup Barišić govorio je o darovima Duha Svetoga te o djelima tijela i plodovima Duha. Kroz simboliku vode i njezinu važnost za život ljudi i prirode istaknuo je ulogu Duha Svetoga u životima onih koji su ga primili. „Kao što se bez kiše, vode zemlja osuši i popuca, postane ‘pustinja’ tako se može dogoditi i s našim životom ako ga živimo zatvarajući se djelovanju Duha Svetoga“, kazao je nadbiskup.

U nastavku propovijedi protumačio je tekst iz poslanice Galaćanima 5,18-25 koji govori o djelima tijela (bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i sl.) i plodovima Duha (ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost). „Protiv plodova Duha nema Zakona jer nas čine slobodnima, a djela tijela zarobljuju čovjeka i čine ga ovisnim. Duh Sveti ne želi nas ostvariti samo osobno (da budemo original) već nas želi povezati prije svega s Gospodinom, a onda i s drugima u jedno plodno zajedništvo“, istaknuo je mons. Barišić.

Koristeći se školskim rječnikom odnosom samoglasnika i suglasnika u nekoj riječi naglasio je da kao što samoglasnici zajedno sa suglasnicima daju riječi smisao i sadržaj tako i sedam darova Duha Svetoga (mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji) daju smisao i sadržaj našem životu i djelovanju. „Ovih sedam Božjih vokala čini nas razumljivim nama samima, a onda razumljivim i prihvatljivim svojoj sredini jer nas otvaraju zajedništvu“, zaključio je nadbiskup te potaknuo krizmanike da poput psalmiste gorljivo traže i žude za Bogom te budu blagoslov svojoj obitelji, Crkvi i društvu.

Na misi je pjevalo nekoliko pjevača Mješovitoga prvostolnog zbora sv. Dujma pod vodstvom kapelnika splitske prvostolnice mo don Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo don Ivana Urlića.