Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Gospe Karmelske u Bogomoljama na otoku Hvaru

Bogomolje (IKA)

U župi Bogomolje na otoku Hvaru u utorak 16. srpnja svečano je proslavljena svetkovina župne zaštitnice Gospe Karmelske. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Bogomolja i Gdinja fra Augustin Tomas, a koncelebrirali su dosadašnji župnik i gvardijan u Tuzli u BiH fra Mario Divković i župnik župe Sućuraj fra Stipo Marčinković koji je propovijedao.

U misnom slavlju sudjelovao je načelnik općine Sućuraj te brojni Bogomoljani, kako i vjernici drugih župa otoka Hvara, među kojima je bilo i turista. Liturgijsko pjevanje predvodio je župnik Tomas.

Fra Stipo je u propovijedi, između ostaloga, istaknuo kako je, prema Bibliji, prvi i najveći grijeh omalovažavanje Drugoga, Boga, a s tim i čovjeka. Zlo je svojom lukavošću na ovaj iskonski grijeh navelo naše praroditelje. Posljedice ovoga i ovakvog grijeha su tako teške da se sam Bog, kaže Biblija, kaje što je stvorio čovjeka. A Blažena Djevica Marija kao da je znala rezultate suvremene psihologije kako je osjećaj vrijednosti najveći nagon u čovjeku. Stoga ona izražava poštovanje prema Drugome, prema Bogu, a s tim i prema čovjeku, pa govori: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi“! Takve riječi poslušnosti volji Očevoj živio je i govorio je i njezin sin Isus Krist prije svoje muke. O tome je on učio svoj učenike. Takvi su bili i ostali redovnici karmelićani čiji je red osnovan u dvanaestom stoljeću na brdu Karmelu koje se nalazi južno od izraelskog lučkog grada Haife. Stavili su se pod zaštitu Gospe od Karmela, Gospe Karmelske, a znak te zaštite bio je škapular kojega su kasnije u raznim oblicima nosili, a i danas ga vrlo rado nose i laici. Nositelji škapulara moraju biti svjesni da, poput članova karmelićanskog reda, trebaju moliti i raditi da im život bude u skladu s voljom Božjom i njegovim zapovijedima; moraju moliti i raditi na svom usavršavanju i spasenju od Zloga, ali i na usavršavanju i spasenju od Zloga svijeta i ljudi oko sebe, osobito od grijeha omalovažavanja Boga i čovjeka, rekao je fra Stipo.

Nakon misnog slavlja kroz Bogomolje je prošla tradicionalna procesija s kipom Gospe Karmelske s kojima su mjesto Bogomolje i nazočni blagoslovljeni na trima postajama. Kip su nosili Pero Matijašević, Ivica Radojković, Neven Barbarić, Vlatko i Stanko Huljić, Branko Jerković i Nikola Perić.

 

Udruga mještana Bogomolja Aleleho: predsjednik Božidar Brkušić Kongo, Zlatko Lipnik, Nediljko Radovančić, Petar Ivankovć, Nikolina Rudan, Elza Srhoj i Zoran Marić pripremili su tjelesnu okrjepu za sudionike slavlja.

Znakovito je kako se velika zastava Gospe Karmelske, napravljena 2017. godine na poticaj članova spomenute udruge, vijorila u središtu Bogomolja zajedno sa zastavom Republike Hrvatske i Europske unije.