Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Krista Kralja i blagoslov kipa BDM u župi Sasina

Sasina (IKA/TABB)

Na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga banjolučki biskup Franjo Komarica blagoslovio je u župi Sasina novi kip Blažene Djevice Marije – Gospe od Zdravlja, čiji je blagdan taj dan proslavljen, izvijestio je TABB.

Župnik preč. Adolf Višaticki pozdravio je na početku misnog slavlja nazočne i rekao kako se raduje da ima onih koji štuju Gospu i mole se njoj za zdravlje, a i da će sve više takvih biti u ovim teškim vremenima. Na misi su sudjelovali, uz sestre iz župe, i kum crkve i darovatelj kipa župljanin Mario Lovričić, domaći vjernici te hodočasnici iz drugih krajeva. Prije mise zajednički se molila Gospina krunica i litanije njoj u čast.

Biskup je blagoslivljajući kip rekao i nekoliko riječi o Blaženoj Djevici Mariji – Zdravlju bolesnih. Marija nas štiti od bolesti duše i tijela. U prigodnoj homiliji nakon čitanja misnih tekstova, istaknuo je da smo mi vjernici prolazni putnici na ovoj zemlji, a Krist je došao da nas povede u vječnu radost – u svoje kraljevstvo. Mnogi su ovozemaljski vladari pokušavali osvojiti svijet, no samo je jedan vladar osvojio čitav svijet – Isus Krist Kralj. Krist je osvojio svijet svojom ljubavlju i milosrđem prema svim ljudima kroz svoju Crkvu. On nije došao da bude služen već da služi, i tako nam je ostavio primjer vladanja – u služenju i ljubavi prema drugome. Mi kršćani trebamo biti sretni što smo vjernici i što živimo s Kristom svaki dan. Gospa nam treba biti putokaz do njezinog sina Isusa, gdje je ona tu je Isus. Na kraju je pozvao sve nazočne na molitvu za zdravlje duše i tijela Mariji, koja nas liječi od zla grijeha preko svoga Sina Isusa.

Nakon mise izmoljena je krunica Božjega milosrđa, a biskup je podijelio svečani blagoslov. Svečanost je završila pjesmom u čast Gospi.

Župnik je zahvalio biskupu na dolasku u župu, u kojoj se nalazi mala redovnička zajednica sestara, koje ujedno žive i djeluju u župi. Zahvalio je također kumu crkve i darovatelju novoga kipa te ostalim vjernicima štovateljima Blažene Djevice Marije, koji su svojim dolaskom podali čast Gospi i molili za zdravlje duše i tijela. Nakon okrjepe duše, sestre su pozvale nazočne u župnu dvoranu na okrjepu tijela uz lijepo druženje.