Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Mučeništva svetog Ivana Krstitelja u župi i svetištu u Podmilačju

Podmilačje (IKA/KTA)

Župa sv. Ivana Krstitelja i Svetište u Podmilačju svečano su proslavili svetkovinu mučeništva sv. Ivana Krstitelja- Glavosijek sv. Ivana. Euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto. Na istome slavlju školske sestre franjevke Krista Kralja proslavile su 50 godina djelovanja u župi Podmilačje, a župnik fra Filip Karadža srebreni svećenički jubilej - 25 godina službe u Crkvi.

S apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigiem Pezzutom i savjetnikom Nuncijature mons. Henrykom Jagodzynskim koncelebriralo je dvadesetak svećenika.

Fra Filip na početku mise pozdravio je nuncija Pezzuta kao i sve nazočne i izrazio radost da su se okupili oko drevne crkve posvećene sv. Ivi s početka 15. stoljeća „koja svjedoči o našoj slavnoj kraljevskoj i katoličkoj povijesti ove zemlje i njezinom neprekinutom katoličkom identitetu i kontinuitetu od prvih kršćanskih vremena do danas“.

Nadbiskup Pezzuto u propovijedi govorio je o aktualnosti lika Ivana Krstitelja, Kristova preteče. „Kakva je naša vjera i naš odnos prema Božjim zapovijedima? Riječ Božja je istina i Ivan se beskompromisno borio za tu istinu. Isusovo i Ivanovo rođenje se dogodilo u susretu njihovih majki Marije i Elizabete koje su bile pune milosti. Ivan je čak od radosti poskočio u majčinoj utrobi susrevši se s Isusom. Tako nam daje primjer da i naše srce treba gorjeti od radosti kada se susretnemo s Isusom u Riječi Božjoj, u sakramentima, u braći ljudima“, kazao je nuncij i upozorio da naš zemaljski život obiluje poteškoćama i nitko ih nije lišen, ali „ako imamo jaku vjeru i gorimo od radosti da susretnemo Isusa – sve ćemo prebroditi“.

Provincijalna predstojnica s. Kata Karadža ukratko se osvrnula na dolazak sestara u jajački kraj i župu Podmilačje. Zahvalila je franjevcima za zajedničko pastoralno svjedočenje i služenje narodu u zajedništvu sa sestrama.

Župnik Karadža na kraju je, zahvalivši Bogu za sve, zahvalio i svojoj franjevačkoj redovničkoj zajednici, obitelji iz koje potječe – pokojnom ocu Stipi i majci Ani, kao i nunciju Pezzutu za njegov dolazak i predsjedanje euharistijom. Nuncijeva prisutnost uvijek je znak zajedništva sa Svetim Ocem, sada papom našim Franjom, Petrom naših dana i namjesnikom Kristovim na zemlji kojega nuncij Pezzuto predstavlja u Bosni i Hercegovini, istaknuo je fra Filip.

Nadbiskup Pezzuto izrazio je veliku radost i zadovoljstvo, istaknuvši da je Crkva u Bosni živa, duhovno jaka i ponosna, što pokazuje i tradicija hodočašća u to svetište. Prije svečanog apostolskog blagoslova, nadbiskup Pezzuto podijelio je redovnicama svečanu srebrnu medalju povodom njihova jubileja i fra Filipu za njegov srebrni jubilej krunicu koju Sveti Otac dodjeljuje prilikom audijencija u Vatikanu.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje te agape i druženje.