Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje Asiškog proslavljena u zagrebačkom Sigetu

Zagreb (IKA)

Svetkovina sv. Franje Asiškog proslavljena je u ponedjeljak 4. listopada 2021. u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu u Novom Zagrebu.

Svečano misno slavlje predvodio je župni vikar fra Josip Grubišić u zajedništvu s još četvoricom svećenika i brojnim vjernicima.

Propovijed je izrekao fra Daniel Patafta koji je poručio da je svako vrijeme izazov za onog koji u njemu živi. „Franjino vrijeme bilo je izazov za Franju Asiškog. Bilo je to vrijeme ogromnih promjena. Po mnogočemu slično ovome danas”, istaknuo je.

„Svatko od nas nosi svoj umor i opterećenje, ove ili one vrste. Svakome je ono najteže. No, zar to moramo nositi sami? Ne moramo. Jer imamo jedni druge. Jesmo li mi jedno svjedočanstvo drugima? Možemo li u ovom trenutku biti ono što je Franjo bio u svoje vrijeme? Zar naše vrijeme ne traži upravo takve ljude? Zar naše vrijeme ne traži čovjeka koji će reći: ‘Kristov sam i želim biti Kristov’”, dodao je propovjednik.

Nakon mise vjernici su mogli iskazati štovanje relikvijama svetog oca Franje. Redovnici Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ni ove godine svetkovinu svoga utemeljitelja nisu mogli proslaviti na Kaptolu jer se crkva i samostan sv. Franje obnavljaju zbog prošlogodišnjeg potresa.

Franjevačkoj svetkovini prethodila je trodnevna duhovna priprava. Tijekom trodnevnice vjernici su molili franjevačku krunicu i litanije. Posljednjega dana, u nedjelju, nakon pobožnosti slavljen je Obred preminuća sv. Franje.