Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje Asiškoga proslavljena na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Svetkovina sv. Franje Asiškog proslavljena je u ponedjeljak, 4. listopada u Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu svečanom misom tijekom koje je bogoslov Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Franjo Čolakovac položio doživotne zavjete.

Euharistiju je predslavio provincijalni ministar fra Josip Blažević.

Nakon predstavljanja kandidata fra Franje, glavni urednik Glasnika sv. Antuna Padovanskoga – Veritasa i voditelj Pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu fra Vladimir Vidović pročitao je njegov životopis.

Potom je propovijed održao fra Josip Blažević.  Istaknuo je da je sveti Franjo uzor u nasljedovanju Boga i primjer kako Boga stavljati na prvo mjesto u svome životu. Rekao je, da je je sveti Franjo čuvši svoj poziv, spoznao da se Crkva ruši i da je treba obnoviti, pa je krenuo u obnovu devastiranih crkvi toga vremena. Međutim, kasnije je shvatio da se Crkva ne obnavlja restauracijom građevina, već restauracijom ljudi. Sveti Franjo shvatio je da obnovu Crkve može učiniti tako da sam postane svet.

O. Blažević, također je rekao da je najvažnija kršćanska riječ u evanđelju ‘Abba, Oče’, koja podsjeća na najintimniji odnos Isusa Krista s njegovim Ocem i njegovo beskrajno pouzdanje u volju Očevu. Bog potiče na povjerenja u Njega i otkrivanje da ovozemaljski život ima smisla. U tome može pomoći Isus koji je uistinu bio čovjek kojeg treba nasljedovati u predanju volji Božjoj.

Predslavitelj je istaknuo da biti Isusov učenik i vjerovati  “znači upoznati Božju ljubav i povjerovati Božjoj ljubavi, kaže sveti Ivan. Ima kršćana koji intelektualno poznaju Boga, ali nisu iskusili Božju ljubav i predali Bogu svoj život”.

Dodao je dvije stvari za kojima je čeznuo sveti Franjo. “Na prvom je mjestu sveti Franjo čeznuo da mu Bog pokaže koliko je ljubio čovjeka te je htio to osobno iskusiti. Također, čeznuo je spoznati koliko je Isus trpio za čovjeka, a posljedica toga su stigme koje je zadobio kao znak ljubavi prema Gospodinu”, kazao je.

Nakon propovijedi fra Franjo Čolakovac položio je svoje doživotne zavjete u Redu franjevaca konventualaca.

Na kraju mise domaći župnik fra Roko Bedalov zahvalio je sudionicima slavlja i čestitao fra Franji. Osim njega, misu su suslavila dvanaestorica svećenika. Među ostalima, u slavlju su sudjelovali članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor Tomislav Talan.

Fra Josip je na koncu euharistije sve prisutne blagoslovio relikvijama svetog Franje.

Proslavom svetkovine sv. Franje otvorena je jubilejska godina 100. obljetnice dolaska fratara na Sveti Duh.

Fra Franjo rođen je u Vinkovcima 1978. godine od oca Mate i majke Jele rođ. Križić. Djetinjstvo je proveo u Gradištu, dvadesetak kilometara od Vinkovaca. Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja javio se u malo sjemenište franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu. Pohađao je zagrebačku Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju od 1993. do 1997. Svoje prve privremene redovničke zavjete položio je 1998. na Cresu. Godine 2003. diplomirao je na Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu. Nakon toga je napustio Red te je sljedećih deset godina živio u rodnom mjestu, radeći kao vjeroučitelj u osnovnoj školi i kao župni suradnik pripremajući djecu i mlade za sakramente. Godine 2017. vratio se u novicijat franjevaca konventualaca i godinu dana poslije položio prve privremene zavjete u Bazilici svetoga Franje u Asizu u ruke tadašnjeg generalnog ministra reda fra Marka Tasce.