Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Ivana od Križa u Stepinčevu karmelu

Zagreb (IKA)

Župni vikar u zagrebačkim Sesvetama Tomislav Šagud otvorio je u petak 14. prosinca svečanim misnim slavljem, proslavu svetkovine sv. Ivana od Križa, naučitelja Crkve, mistika i pjesnika, duhovnog Oca karmela.

Uz njega su bili koncelebranti supsidijar u Stupniku-Lučko preč. mr. Mijo Matošević i župni vikar u Gornjoj Reki i Jelkovcu vlč. Željko Nestić. Čuvarice svetišta, karmelićanke, animirale su misno slavlje, pod ravnanjem s. Bonite Kovačić, OCD, skladnim pjevanjem.

Nadahnjujući se na misnim čitanjima, vlč. Šagud u homiliji je uočio bitnu okosnicu Ivanova života i nauka: ljubav. Tako je spomenuo „da smo pozvani na savršenu ljubav kojom nas je Isus ljubio i dao svoj život za svoje učenike i za sve nas“.

Spomenuo sv. Pavla koji također govori o ljubavi i savjetuje kako ljubiti: „što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je u srcu!“ (Fil 4, 8). Pavao govori o idealnoj i kreposnoj ljubavi u kojoj valja ustrajati. A za to je potrebno, prema školi sv. Ivana od Križa, odricanje od svjetovnog, što podrazumijeva materijalne, emotivne i duhovne užitke, te molitva i povjerenje u Gospodina u duhovnim suhoćama, stresovima i tjeskobama života. To je uski put, put borbe, napora i križa, put uspona na goru Karmel, naglasio je predvoditelj slavlja.

Asistent duhovnika zagrebačkih bogoslova vlč. mr. Andrija Miličević slavio je popodnevnu euharistiju, kojoj je prethodila Večernja Časoslova, kao i krunica, uz onu prijepodnevnu. Koncelebrirao je upravitelj župe Vrbani III. u Zagrebu Danijel Hačko, asistirao je đakon Rafael Mikac iz Varaždinske biskupije. Pjevao je Oktet zagrebačkih bogoslova.

Govoreći o Ivana od Križa, mr. Miličević je istaknuo da je otprilike kojih 350 godina kasnije, jedan teolog, ali kažu da je mistik, Karl Rahner, rekao zanimljivu rečenicu: ‘Kršćanin 21. stoljeća će biti mistik, ili ga neće biti’.

„Zanimljivo! Mogu li ja biti mistik? Možeš li ti biti mistik,“ upitao je vlč. Miličević.

Istaknuo je da su vjernici po krštenju obukli Krista i pozvani su na svetost svojim načinom života, svojim ponašanjem, svojim govorom i svojim djelima.

Tumačeći nauk sv. Ivana od Križa „da je Bog u nama prisutan i da je On središte naše duše u koje se mi spuštamo, da bismo dosegli puninu Božje ljubavi, do koje se dolazi uz brojne napore u duhovnom životu, te uz dnevne uspone i padove“, mr. Miličević je protumačio: „Koliko god to teško zvučalo i koliko god to teško bilo, jedino uz vjernu, svakodnevnu, ustrajnu molitvu možemo preživjeti naše uspone da se ne uzoholimo i jedino uz svakodnevnu molitvu možemo preživjeti naše padove, da ne potonemo i da ne odustanemo od sebe, a onda i od Boga“.

Svečanim blagoslovom i preporukama hodočasnika u molitve sestara, završilo je ovogodišnje Ivanovo slavlje.