Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Kate proslavljena u Vukšiću

Vukšić (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate u Vukšiću, u petak 25. studenoga 2022. proslavljena je svetkovina zaštitnice naslovnice župne crkve i župe te zaštitnice mjesta.

Misu je predslavio gvardijan i župnik na šibenskom Šubićevcu fra Mario Radman u zajedništvu s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem i mnoštvom župljana i vjernika iz okolnih mjesta. Liturgijsko pjevanje na prepoznatljivom tradicijskom napjevu „Vukšićke mise“ predvodio je mješoviti crkveni zbor.

„Slaveći svetu Katarinu, slavimo kršćansku mučenicu, a mučenici nas uvijek dodiruju, uvijek nas se tiču. Ime Katarina znači ‚čista‘. Ona svojim mučeništvom pročišćuje pogled svakog kršćanskog naraštaja, da nas ne zaslijepi ništa što u konačnici ponižava ljudsko dostojanstvo. U svim našim tegobama ona nas zagovara hrabreći nas riječima svetog Pavla, da nas „ništa ne može rastaviti od Kristove ljubavi“, kazao je u propovijedi fra Mario.

Na kraju misnog slavlja župnik Mandarić zahvalio je predslavitelju za predivnu propovijed i riječi poticaja i ohrabrenja, te crkvenom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv. Kate.

Nakon mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali Vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika“. Gosti i uzvanici su zatim otišli na svečani blagdanski ručak kod svojih prijatelja i rodbine.

Tijekom Domovinskog rata pobunjeni Srbi do temelja su minirali dvije mjesne crkve sv Kate, staru crkvu iz 18. stoljeća s koje su odnesena dva zvona i do danas nisu pronađena, te novu crkvu podignutu 1987. u blizini stare. Na njezinim temeljima 2005. je podignuta nova crkva sa zvonikom.