Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Tijelova i „osmi“ hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Tijelova i „osmi“ hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći, svečano su u četvrtak, 8. lipnja proslavljeni u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu.

Središnje hodočasničko slavlje predvodio je u pastoralnom centru fra Ivan Crnković, ravnatelj klasične gimnazije Fra Marjana Lanosovića. Koncelebrirao je domaći župnik Anđelko Cindori.

U homiliji fra Ivan je posvijestio kako je svetkovina Tijelova dan osvješćivanja Božje prisutnosti u znaku kruha i vina u kojem je skrivena Božja ljubav, „za nas kršćane dan radosti jer prema Isusovim riječima – On je s nama do svršetka svijeta”. Posvjestio je kako je euharistije otajstvo u centru Crkve, iz koje izviru svi drugi sakramenti te da je čovjek razumom ne možemo spoznati niti razumjeti, nego je može spoznati samo vjerom koja je ljudski odgovor Bogu.

„U svakoj se euharistiji nebo približava zemlji i zato je ovaj dan za nas kršćane dan radosti. Isus nas u euharistiji, dajući samoga sebe, osposobljava za osobni i zajednički život, da možemo živjeti punim radosnim životom, graditi mostove ljubavi, prijateljstva i zajedništva među sobom. Samo snagom Isusova žrtvovanog tijela i milosti koje primamo u euharistiji mi možemo živjeti Isusovim životom. Na tom nam putu najbolje može pomoći Blažena Djevica Marija koja je očima vjere prihvatila da je Isus Sin Božji. Ona nam govori da činimo sve što nam Isus govori. Zato smo pozvani biti poslušni Isusovoj riječi, pozvani smo poput Marije čistim srcem zahvaljivati Gospodinu za euharistiju“, poručio je ravnatelj Crnković.

Zaključio je kako su kršćani pozvani euharistiju nastaviti i nakon euharistije u svakodnevnici, tako da drugima služe, da se daruju i lome svoj život onako kako je to Marija činila – „euharistija i nakon euharistije”.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Jutarnja misna slavlja predvodili su župni vikar Marko Obradović i župnik Cindori. Na popodnevnom misnom slavlju hodočastili su župljani župe sv. Marka Evanđelista iz Trnjana, a misu je predvodio njihov župnik Nikola Kaurin. Predviđena tijelovska procesije poslije mise je izostala zbog kiše te su vjernici ostali u centru na klanjanju pred Presvetim, koje je predvodio župnik Cindori.