Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Tijelova proslavljena u Srijemskoj biskupiji

Srijemska Mitrovica/Golubinci/Hrtkovci (IKA/TU)

U župama Srijemske biskupije u četvrtak, 3. lipnja proslavljena je svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove.

U Župi sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici Tijelovo je proslavljeno svečanim euharistijama koje je predslavio srijemskomitrovači župnik mons. Eduard Španović, proslavljena je svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove.

Na jutarnjem, kao i večernjem euharistijskom slavlju crkva je bila ispunjena vjernicima koji su došli, u najdubljoj pobožnosti iskazati slavu Gospodinu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Na večernjem slavlju predslavitelju mons. Španoviću pridružio se župnik u Laćarku vlč. Ivica Zrno.

U homiliji je mons. Španović istaknuo da „danas slavimo Srce Crkve. Slavimo veliku i zapovjedanu svetkovinu koja nas najizravnije upućuje na dar koji nam je Isus Krist ostavio kao trajni podsjetnik da je živ i prisutan među nama. Bez toga dara, bez Euharistije nema vjere.“

Nakon slavlja, vjernici su ostali pokloniti se Presvetom u euharistijskom klanjanju.

U Župi sv. Jurja u Golubincima svečanu euharistiju predslavio je preč. Marko Kljajić, u zajedništvu s grkokatoličkim svećenikom o. Petrom Dudkom.

Govoreći o svetkovini, preč. Marko Kljajić je rekao da nas „današnja svetkovina potiče na razmišljanje o daru Euharistije koji nam je Isus Krist ostavio kao najdragocjeniji dar. Mi, kao vjernici, upravo ovdje imamo svoj najvažniji ispit. Biti vjernik bez Euharistije, jednostavno je nemoguće.“

Nakon slavlja formirana je svečana tijelovska procesija s Presvetim, uz uobičajene postaje koje su podignute u crkvenoj porti.

Na tijelovskoj procesiji okupio se veći broj mještana. Tijelovska procesija vjernički je običaj koji se, u zemunskom dekanatu, zadržao još samo u golubinačkoj župi.

Župa sv. Kelmenta u Hrtkovcima Tijelovo je proslavila euharistijom koju je predslavio hrtkovački župnik vlč. Ivica Živković.

Nakon slavlja, u dvorištu župnog dvora, organizirana je tijelovska procesija. Župni suradnici napravili su četiri postaje na četiri strane svijeta. Proslava je završena klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Na koncu mise su svi vjernici su darivani vjenčićima od žita ukrašenim mirisnim ružicama i buketićima od ružica, koje su prethodnoga dana izradili sudionici kreativne radionice. Cilj kreativne radionice bio je obnavljanje svijesti o važnosti svetkovine, kao i obnavljanje vjerničkog znanja.