Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Tijelova u šibenskoj katedrali

Šibenik (IKA)

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su 11. lipnja misnim slavljem u katedrali svetog Jakova, koje je predslavio biskup Tomislav Rogić.

Uz šibenskog biskupa euharistiju su suslavili šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas i svećenici koji djeluju u gradu. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija s postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana.

Biskup Tomislav Rogić kazao je kako vjeruje da je ove godine blagdan Tijelova dočekan s većom čežnjom nego prijašnjih godina i to zbog tjedana izolacije koji su, Bogu hvala, iza nas. „Nije bilo moguće sudjelovati u svetoj misi zbog epidemije. Pokušavali smo biti povezani na daljinu. I hvala Bogu na tome. Neka i to vrijeme bude blagoslovljeno upravo čežnjom da se Bogu približimo, da duše u sakramentu pomirenja očistimo i da Isusa živoga u Kruhu s neba primimo. Ovo je radosni blagdan zahvaljivanja Bogu za sva primljena dobročinstva. Ovo je blagdan prinošenja molitava Svemogućem Bogu da nas svakog zla oslobodi i da uvijek bude s nama. Zato ćemo s Presvetim proći i ulicama našega grada, iskazati mu javno štovanje i žarko moliti njegovu prisutnost u našoj svakodnevici.“

Naglasio je kako u Božjoj prisutnosti nema mjesta ljudskoj oholosti, nema mjesta pripisivanju vlastitih zasluga, nema mjesta nabrajanju uspjeha, nego upravo suprotno: u poniznosti srca koje prepoznaje svoje slabosti moli se oproštenje. U svakom uspjehu iščitava se pomoć Božja i na njoj se zahvaljuje. Zapravo, otkrivaju se djela Božja u našim životima.

Potom je biskup kazao kako nam se Bog u Isusu darovao na najkonkretniji način. „Postao je hranom za nas da njegovo razdavanje za spas svijeta ne prestane nikada. Neizmjerna Božja ljubav našla je načina da Bog uvijek ostane s nama, da se trajno možemo s njime sjedinjavati do onog konačnog susreta Oči u oči – Licem u lice. Veličina tog dara ostaje skrivena onome koji mu ne pristupa iz vjere. Samo očima vjere možemo dosita prihvatiti predragocjeni dar sakramenta euharistije koji je vrhunac svih sakramenata. Obnavlja se isti onaj čin – uprisutnjuje ona jedinstvena žrtva što ju je Isus učinio nakon posljednje večere predavši sebe u smrt na križu. U sakramentu euharistije slavi se njegova uskrsna pobjeda.“

Biskup Tomislav Rogić kazao je kako je euharistija aktualizacija objave i spasenja što ju je po Očevoj volji ostvario Isus Krist. U njoj se nastavlja djelo spasenja čovjeka u našem vremenu, među nama. Mi postajemo dionici, nama darovanog spasenja. Bog nas jednostavno prima k sebi, hrani, krijepi, učvršćuje i sa svakom svetom misom, sa svakom pričešću čini više svojima – više Božjom djecom, daruje nam svoj Božanski život – zalog buduće slave i čini baštinicima pripravljenog Kraljevstva Božjeg za sve koji u Krista budu vjerovali, tražeći snage u Isusovoj ljubavi, njegovoj milosti, koja nam se daruje u ovom sakramentu.

„Prihvaćajući Krista kao Boga, kao bogočovjeka, zapravo pred njim priznamo da smo samo ljudi i da prihvaćamo tajnu o kojoj govori, a koju mi nismo kadri ni razumjeti, ni do kraja shvatiti. Prihvaćajući pak tajnu njegova davanja nama za hranu u euharistiji, mi dolazimo u njegovu prisutnost. Tu prisutnost s vjerom prihvaćamo i iz ljubavi prema njemu tražimo jer na taj način stupamo s njim u vezu na najsavršeniji mogući način koji nam je On omogućio dajući nam se u obliku kruha za hranu. Krist sam kaže: Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu! U tim je riječima iskazana bit euharistije, bit našeg sastajanja na slavlje spomen-čina Kristove posljednje večere, njegove muke i uskrsnuća, a to je: već ovdje i sada na zemlji, ostvariti vezu, jedinstvo, suživot s Bogom na tajanstven sakramentalan način.“

Biskup Rogić u zaključnim mislima homilije vjernicima je zaželio da svetkovina Tijelova probudi u svima svijest o veličini tajne koju slavimo, da je slavimo s još više poleta, oduševljenja i zahvalnosti Bogu što nas je toliko ljubio da je htio biti s nama u sakramentu euharistije. Otkrivajmo u svakoj svetoj misi tu Božju blizinu, taj izvor života i zahvalnost Bogu za sva primljena dobročinstva!

U procesiji su vjernici molili za obitelji u Šibenskoj biskupiji.

Za misnog slavlja i procesije pjevao je Mješoviti katedralni zbora pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.