Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjedočanstva o misijskom radu na Solomonskim Otocima

Ogulin (IKA)

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Ogulinu priređeno je 17. travnja predavanje s. Jasne Plavac iz Družbe milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koja je ujedno i medicinska sestra, o njenom misijskom djelovanju na Solomonskim Otocima.

S. Jasna u Ogulinu je odnedavna zaposlena u Domu za stare i nemoćne Biskup Srećko Badurina nakon što se vratila iz misije u Solomonskim Otocima gdje je djelovala od godine 2011.

S. Jasna kroz slikovne zapise i osobne dojmove približila je brojnim nazočnima tu daleku pacifičku zemlju. Djelovala je na otoku Malaita u župi Duha Svetoga a osim pastoralnog rada isticala se uz sestre milosrdnice u medicinskoj skrbi za mjesno stanovništvo kao i poboljšanju uvjeta života vezano uz školovanje, prehranu i zdravstvenu zaštitu. Najveću inozemnu pomoć milosrdnice na Salomonskim Otocima dobivaju iz Australije, a u jednoj donaciji iz Sydneyja istaknuo se Ogulinac Lončarić.

U drugom dijelu svoja svjedočanstva iznijeli su liječnici, ginekolog i oftalmologinja bračni par Mirko i Tigrena Csik, koji su nakon umirovljenja u Koprivnici, osam mjeseci radili u sklopu misije na Solomonskim Otocima, nakon čega su došli raditi u Opću bolnicu i bolnicu branitelja Domovinskog rata Ogulin. Oni su predstavili sliku Solomonskih Otoka kroz niz geografskih podataka, demografske pokazatelje, klimu, zdravstvenu sliku kao i mogućnost školovanja. Istaknuta je velika uloga misije koja za žene organizira tečajeve raznih vještina korisnih za zapošljavanje, posebno šivanja, pa do otvaranja edukcijskog centra.

Ključne riječi:
misije Ogulin predavanje