Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan bolesnika obilježen u župi sv. Josipa

Zagreb (IKA)

Na spomendan Gospe Lurdske i u prigodi Svjetskog dana bolesnika što ga je utemeljio sveti Ivan Pavao II., Caritas župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci uz podršku Centra za rehabilitaciju Zagreb organizirao je 11. veljače besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Inicijativi se odazvalo stotinjak župljana te korisnika župnog Caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa koji su prepoznali važnost redovitog kontroliranja tlaka i šećera u krvi kao i svakodnevne brige o zdravlju.

Zahvaljujući predstojnici Centra za rehabilitaciju Zagreb mr. Teodori Not te stručnim savjetima liječnice dr. med. Gordane Šerbedžije Borović i medicinske sestre Jadranke Pikule, posjetitelji su imali priliku informirati se o dijabetesu, simptomima i različitim tipovima, te educirati kako se nositi sa šećernom bolesti, kako je liječiti odnosno kontrolirati i, na kraju, kako je prevenirati.

Akciju župnog Caritasa podržala je i ljekarna „Diakonia“ darujući korisnicima Caritasa i Pučke kuhinje svoje preparate: vitamine, sirupe protiv kašlja te tablete kalcija i željeza.

Poslije mjerenja tlaka i šećera u krvi te prigodnog druženja u dvorani Augustina Holija uz kavu, čaj i zdrave kolače, uslijedila je misa koju je predvodio župnik Damir Ocvirk u koncelabraciji s vlč. Ivanom Damjanovićem. Bila je to prilika i za primanje sakramenta bolesničkog pomazanja.

Pozivajući se na poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika „Besplatno primiste, besplatno dajte! (Mt 10,8)“ vlč. Ocvirk istaknuo je da su svi u duhu Evanđelja pozvani biti na pomoć svim bolesnicima, i to ne samo kao pojedinci, već kao i cijela župna zajednica. U tom duhu župni Caritas organizirao je i pohod starijim i nemoćnim korisnicima kako bi im bar na trenutak pružio podršku i iskazao blizinu, moleći za njih da im Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, udijeli milost da mogu s vjerom nositi svoj križ i svakodnevno se suobličavati Kristu Patniku, te iz Njegova Milosrđa crpiti snagu za svakodnevni život i na kraju ovog života postigli život vječni.