Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetsko vijeće Crkava izrazilo solidarnost s Crkvama u opožarenim područjima

Le Grand-Saconnex (IKA)

Svjetsko vijeće Crkava (WCC) uputilo je poruku solidarnosti zajednicama, Crkvama, i vjerskim vođama u područjima pogođenima požarima, prenio je Vatican News.

WCC u poruci izražava blizinu i solidarnost milijunima ljudi koji nastoje naći mir i nadvladati traumu izazvanu pustošenjem požara. To svjetsko ekumensko tijelo zajamčilo je molitvu za Crkve i sve „one koji su se suočili s gubitkom života i doma“.

Vijesti o velikim požarima proteklih tjedana stižu iz cijeloga svijeta: Grčke, Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Rusije, Alžira i Turske. WCC primjećuje da „postaje sve očitije da požari ove godine diljem svijeta nisu iste razine kao proteklih godina“. „Dio su ekstremnih fenomena koji se sve češće promatraju kao posljedica klimatskih promjena“, dodaje se.

„Tragična situacija mobilizirala je mnoge zemlje koje udružuju svoje snage da bi spasile one koji pate od takve prirodne katastrofe“, poručuje se u pismu. Također se odaje priznanje radu „profesionalaca i volontera koji sudjeluju u operacijama“ i riskiraju vlastite živote.

Ističe si i da Crkve sa svoje strane pružaju „utjehu i savjet, gostoprimstvo i nadu, snagu i solidarnost“ u ovom kriznom i tužnom vremenu kada je ljudima potrebno „više od skloništa i hrane“.

Dok vlasti i nadalje ulažu napore za zaustavljanje širenja požara, WCC moli da „Božja milost i mudrost“ osnaže vjerske vođe da nastave „voditi ljude u ovim teškim vremenima“.

Pisma koja je potpisao generalni tajnik Ioan Sauca, upućena su carigradskom pravoslavnom patrijarhu Bartolomeju I., pravoslavnom patrijarhu Moskve i cijele Rusije Kirilu I., pravoslavnom nadbiskupu Atene i cijele Grčke Jeronimu II., pravoslavnom nadbiskupu Tirane, Drača i cijele Albanije Anastaziju, Grčkoj evangeličkoj Crkvi i Crkvama u SAD-u, Vatican News.