Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanska biskupska konferencija najavila drugo izvješće o slučajevima zlostavljanja

Rim (IKA)

Drugo izvješće o slučajevima zlostavljanja bit će objavljeno u studenom. „Sadržavat će podatke iz svih talijanskih biskupija“, rekao je u četvrtak 23. ožujka nadbiskup Giuseppe Baturi, glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije (CEI). Nadbiskup Cagliarija govorio je na tiskovnoj konferenciji pri zatvaranju Stalnog vijeća CEI-a, koje od ponedjeljka zasjedalo u Rimu, izvijestio je Vatican News.

Nadbiskup Baturi je također najavio da bi ubuduće trebala postojati godišnja izvješća te vrste. Cilj je pratiti razvoj te pojave i ispitati koliko su mjere protiv spolnog nasilja u Katoličkoj crkvi učinkovite.

CEI je predstavio svoje prvo nacionalno izvješće u studenom 2022. S jedne strane, izvješće se odnosi na stanje dosadašnjih preventivnih mjera i u njemu su prikupljeni podaci o slučajevima koji su prijavljeni nadležnim crkvenim vlastima u posljednje dvije godine (2020.-2021.). Pet smjernica za suočavanje sa spolnim nasiljem navedenih u prvom izvješću sad je prošireno za još jednu – zahvaljujući suradnji s Papinskim povjerenstvom za zaštitu maloljetnih osoba, izvijestio je nadbiskup.

Širenje centara za zaštitu maloljetnika također je u tijeku diljem zemlje. Sada djeluju u gotovo svim biskupijama. Također je važno daljnje usavršavanje: „Želimo osposobiti kompetentne stručnjake te istovremeno promicati politike zaštite i kontrole“, kazao je glavni tajnik CEI-a.

Za razliku od drugih zemalja poput SAD-a, Australije, Čilea, Njemačke, Austrije i Francuske, Italija još nije doživjela masovni val otkrića o spolnom nasilju nad djecom i ranjivim osobama u Crkvi. Stručnjaci za prevenciju i udruge pogođenih dugo od Crkve u Italiji zahtijevaju izradu nacionalnog izvješća o zlostavljanjima. U veljači 2022. predstavnici žrtava u Italiji prvi su put izašli u javnost pozivajući na neovisno istražno povjerenstvo o slučajevima zlostavljanja u crkvenim krugovima.