Budi dio naše mreže
Izbornik

Isusovac i Židov dobitnici Nagrade Ratzinger za 2022.

Vatikan (IKA)

Isusovac Michel Fédou i profesor prava Joseph Halevi Horowitz Weiler dobitnici su Nagrade Ratzinger za 2022., objavio je 7. listopada Vatican News.

Nagradu će dobitnicima uručiti papa Franjo na svečanosti 1. prosinca u Apostolskoj palači u Vatikanu.

Prema Statutu Vatikanske zaklade Joseph Ratzinger–Benedikt XVI. nagrada se dodjeljuje „znanstvenicima koji su se istaknuli svojim publikacijama i/ili znanstvenim istraživanjem“ u području teologije.

Nagrada je ustanovljena 2011. da bi se dalo priznanje znanstvenicima čiji rad očituje autentične i značajne doprinose teologiji, poput onoga umirovljenoga pape Benedikta XVI. Nagradu je dosad dobilo 26 znanstvenika U posljednjih nekoliko godina nagradu su dobivali i akademici, skladatelji, umjetnici, pisci koji su umjetničkom svijetu dali značajne doprinose povezane s kršćanstvom. Uz katolike, među dobitnicima su anglikanac, luteran, dvojica pravoslavaca i židov.

Kandidate za nagradu papi predlaže znanstveni odbor Vatikanske zaklade koji čine petorica članova koje imenuje sveti otac. Članovi odbora su kardinal Angelo Amato, kardinal Kurt Koch, kardinal Luis Ladaria, kardinal Gianfranco Ravasi i regensburški biskup Rudolf Voderholzer, predsjednik Instituta „Papa Benedikt XVI.“ Ove godine kardinala Amata zamijenio je nadbiskup Salvatore Fisichella.

Michel Fédou, svećenik i isusovac, rođen je u Lyonu u Francuskoj 1952. Predavao je dogmatsku teologiju i patristiku na Isusovačkim studijima „Centre Sèvres“ u Parizu od 1987. gdje je također obnašao službu dekana i predsjednika teološkog fakulteta.

Prof. dr. Fédou aktivno je uključen u ekumenski dijalog. Član je nekoliko teoloških organizacija i komisija koje su usredotočene na dijalog s luteranima i pravoslavcima. Autor je nekoliko radova, većinom iz patristike i kristologije.

Joseph H. H. Weiler, profesor prava, Židov je rođen 1951. u Južnoafričkoj Republici, a državljanin je Sjedinjenih Američkih Država. Radio je na brojnim sveučilištima i međunarodnim institutima, a trenutno je sveučilišni profesor u New Yorku. Predavanja također održava u Europi te Makau. Autor je brojnih radova iz ustavnog, međunarodnog i europskog prava i područja ljudskih prava. U Italiji je poznat kao zastupnik u postupku na Europskom sudu za ljudska prava koji je 18. ožujka 2011. presudio da zakonska odredba o raspelima u talijanskim školama ne krši Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Dobitnik je počasnog doktorata američkog Katoličkog sveučilišta, izvijestio je Vatican News.