Budi dio naše mreže
Izbornik

Tijelovo u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo u četvrtak 30. svibnja koncelebrirano euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku i euharistijsku procesiju ulicama Grada, predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Uz brojne vjernike i svećenike, među kojima je bio i generalni vikar mons. Ivica Pervan, na proslavi Tijelova na poseban način su sudjelovala djeca prvopričesnici u bijelim haljinama i članovi katedralnog bratstva Presvetog Sakramenta u svojim odorama. Kako se istog dana slavio Dan državnosti, na misi se molilo za domovinu.

Biskup je na početku propovijedi kazao kako je Krist u svojoj Crkvi prisutan na više načina, a posebno pod euharistijskim prilikama. „Promatrajte kako jedna zajednica slavi euharistiju i odmah ćete vidjeti razinu njezine vjere“, ustvrdio je te nastavio tumačiti otajstvo euharistije. Pritom je kazao kako euharistija „jača naš osjećaj odgovornosti prema današnjem svijetu“.

Jedan od velikih štovatelja euharistije bio je bl. Karlo Acutis čija izložba se trenutačno nalazi u Stonu, a trebala bi doći i u Dubrovnik. Mladi blaženik je govorio kako je euharistija njegova „autocesta za nebo“, rekao je biskup te s okupljenim vjernicima podijelio još neke blaženikove misli o euharistiji, čiju veličinu dara kršćani često dovoljno ne prepoznaju, kazao je.

Prisjećajući se onoga što se proslavlja na Dan državnosti dubrovački biskup je naveo misli iz govora izrečenih na dan konstituiranja prvog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske, a to su naglasci iz govora prvog predsjednika Republike Hrvatske Franja Tuđmana i predsjednika Sabora Žarka Domijana.

Tijelovska procesija nakon mise se uputila ulicama Grada, a u procesiji je biskup nosio Presveti oltarski sakrament pod baldahinom kojeg su pridržavali bratimi. Na početku procesije išao je veliki križ. Na četiri mjesta zaustavljanja procesije podijeljen je blagoslov s Presvetim. Pjevanje na misi i u procesiji predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica.

Na završetku svečanosti peciva je blagoslovio katedralni župnik don Marin Lučić, a bratimi i ministranti su ih podijelili prvopričesnicima i ostalim vjernicima.