Budi dio naše mreže
Izbornik

Tjedan akcije uz Međunarodni dan molitve i promišljanja protiv trgovanja ljudima

Rim (IKA)

Katolička Crkva na spomendan sv. Jozefine Margarete Bakhite, u srijedu 8. veljače, obilježava Međunarodni dan molitve i promišljanja protiv trgovanja ljudima, a Inicijativa „Talitha Kum“ Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica (UISG) ove godine organizira cjelotjedni rad da bi skrenula pozornost na tu temu, izvještava Vatican News.

Molitveni dan koji je papa Franjo pokrenuo 2015., ove godine ima geslo „Hod za dostojanstvo“. Iz Inicijative „Talitha Kum“ ukazali su na brojne migrante i izbjeglice koji postaju žrtve trgovanja ljudima. Važno je stati uz njih i vratiti im dostojanstvo.

Ove godine po prvi put 15 mladih osoba sa svih kontinenata koje su uključene u mrežu protiv trgovanja ljudima boravi od ponedjeljka 6. veljače u Rimu. Tijekom cijelog tjedna organiziraju se informativna događanja kojima skreću pozornost na problematiku trgovanja ljudima. Krajem tjedna objavit će apel protiv trgovine ljudima.

Osim toga, „Talitha Kum“ u ponedjeljak 6. veljače navečer organizirala je ekumensko molitveno bdjenje na talijanskom i engleskom jeziku u četvrti Prati u Rimu. U toj četvrti su, u neposrednoj blizini Vatikana, u studenom 2022. brutalno ubijene tri strane prostitutke.

Za sam Međunarodni dan molitve i promišljanja protiv trgovine ljudima, Talitha Kum i ove godine organizira međunarodni online molitveni maraton. Na mrežnoj stranici i na Facebook stranici kampanje bit će moguće pratiti prijenos molitve u srijedu između 9:30 i 16:30, na pet jezika. Sudionici su iz tridesetak zemalja. Uz to, organizatori pozivaju na solidarnost uz korištenje Twitter hashtaga #PrayAgainstTrafficking. Papa Franjo će također kao i obično poslati svoju poruku podrške.

Za petak 10. veljače je planiran i plesni flash mob u Via della Conciliazione – ulici koja vodi prema Trgu svetog Petra – da bi se skrenula pozornost na problem trgovanja ljudima. Organizira ga skupina „Evolution Company of the Holy Dance“ zajedno s međunarodnom skupinom mladih. Završetak akcijskog tjedna borbe protiv trgovanja ljudima je u nedjelju 12. veljače za kada je planirano zajedničko prisustvovanje na molitvi Anđeo Gospodnji s papom Franjom na Trgu sv. Petra.

U Katoličkoj Crkvi se 8. veljače, spomendan svete Jozefine Bakhite, nekadašnje sudanske robinje pa redovnice, prve afričke svetice, obilježava kao dan molitve i akcije protiv ropstva i trgovanja ljudima. „Talitha Kum“ je mreža redovnica koja djeluje u više od 70 zemalja. Orotiv trgovanja ljudima bori se od 2009. godine. Prema podacima UN-a, oko 72 % žrtava trgovine ljudima su žene, objavio je Vatican News.