Budi dio naše mreže
Izbornik

Tomislav Vojnić Mijatov zaređen za prezbitera u subotičkoj katedrali

Subotica (IKA)

Za vrijeme svečanog misnog slavlja, u subotu 27. lipnja, subotički biskup mons. Ivan Penzeš u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici zaredio je za prezbitera vlč. Tomislava Vojnića Mijatova iz Župe Presvetog Srca Isusova Donji Tavankut.

Prije samoga početka misnog slavlja, ređenik je pozdravio sve okupljene vjernike, obitelj, rodbinu, župljane Župe Tavankut, slušatelje Radio Marije te đakovačke svećenike, poglavare i bogoslove koji su pratili misu ređenja uživo preko društvenih mreža.

“Izričem jedno veliko hvala svima vama koji ste došli na prezbitersko ređenje te me tako podržali na početku mog svećeničkog života koji već sada postaje izazov, ali i blagoslov jer su u Božjem vinogradu potrebni sveti i hrabri svećenici”, istakao je ređenik Tomislav u svom uvodnom pozdravu.
Biskup Penzeš u homiliji govorio je službi prezbitera.
“Naš je veliki svećenik Isus Krist odabrao neke učenike da u njegovo ime javno obavljaju u Crkvi svećeničku službu za ljude. I sam poslan od Oca, poslao je u svijet apostole da po njima i njihovim nasljednicima – biskupima – trajno vrši svoju zadaću učitelja, svećenika i pastira. A prezbiteri se postavljaju za suradnike biskupskoga reda, s njima sjedinjeni u svećeničkoj službi pozvani su da služe Božjem narodu. Ovaj brat, nakon zrela promišljanja, ima primiti svećeništvo u redu prezbitera, da služi Kristu učitelju, svećeniku i pastiru, čijom se službom njegovo tijelo, to jest Crkva, izgrađuje i prerasta u Božji narod, sveti hram. A ti, predragi sine, koji ćeš biti zaređen za prezbitera, službom svetog naučavanja bit ćeš dionik poslanja Krista učitelja”, poručio je biskup ređeniku.

“Dijeli svima Božju riječ koju si samo s radošću primio. Razmatraj Božji zakon, nastoj vjerovati što čitaš, druge uči što si uzvjerovao i sam vrši što naučavaš”, pozvao je biskup Penzeš ređenika.
“Predragi sine, vrši službu Krista glave i pastira prema svome stupnju i, sjedinjen s biskupom i njemu podložen, nastoj vjernike ujedinjavati u jednu obitelj da ih po Kristu u Duhu Svetom možeš privoditi k Bogu Ocu. Uvijek imaj pred očima primjer Dobrog Pastira koji nije došao da bude služen, nego da služi i koji je došao tražiti i spasiti što je bilo izgubljeno”, poručio je biskup na kraju homilije.

Nakon obreda ređenja novi mladomisnik blagoslovio je okupljene vjernike mladomisničkim blagoslovom.