Budi dio naše mreže
Izbornik

U Tomislavgradu proslavljen sv. Nikola Tavelić - zaštitnik bazilike

Tomislavgrad (IKA)

Procesijom s kipom svetoga Nikole Tavelića u nedjelju 12. srpnja u Tomislavgradu je započela središnja proslava Dana svetoga Nikole Tavelića, a potom je na vanjskome oltaru duvanjske spomen-bazilike, koja je posvećena prvome hrvatskom kanoniziranome svecu – sv. Nikoli Taveliću - slavljena koncelebrirana misa koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj mons. Ratko Perić, prenosi portal tomislavcity.com.

Na početku mise župnik fra Slaven Brekalo je u ime samostanske zajednice pozdravio domaće vjernike i one pristigle iz drugih krajeva te kazao da, iako ranije najavljen, središnju misu zbog spriječenosti nije mogao predvoditi biskup varaždinski mons. Bože Radoš, koji je rodom iz Tomislavgrada (selo Crvenice).

Crkvi se nikad ne žuri kad su u pitanju beatifikacije i kanonizacije

U homiliji je biskup Perić govorio o životu, djelovanju te beatifikaciji i kanonizaciji prvoga hrvatskog sveca, kazavši da se na beatifikaciju sv. Nikole Tavelića čekalo 500 godina, a na kanonizaciju više od 80 godina. Napomenuo je da se Crkva u ovim slučajevima drži čvrsto svojih uspostavljenih pravila kako se beatificira i kanonizira i da joj se u tim slučajevima nikada ne žuri, jer se “utvrđuje istinitost s obzirom na čudo”.
Veličina sveca i svjedoka vjere poput, sv. Nikole i ostale trojice njegovih sudrugova mučenika stradalih u Jeruzalemu, je u tome što “pružaju ruku oproštenja i u trenucima dok ih neprijatelji udaraju”.

Biskup Perić pohvalio franjevce u Tomislavgradu

“Svetima ih proglašavamo kako bi ih još više štovali”, kazao je, među ostalim biskup Perić, izrazivši zadovoljstvo što su franjevci u Duvnu započeli s vanjskom proslavom toga sveca, iskazujući liturgijsko štovanje i čast sv. Nikoli uz prethodnu devetnicu.
Također, biskup je u propovijedi vjernike pozvao na krepostan život (posebno na krepost jakosti) istaknuvši da “nismo od ovoga svijeta” i da se Crkva protivi svemu onomu što je protuprirodno – ubojstvu nerođene djece, eutanaziji…
Po završetku mise, duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić je također pozdravio nazočne vjernike, oca biskupa, provincijala fra Miljenka Šteku i ostale svećenike koje su sudjelovali u ovoj misi. Svima je čestitao svetkovinu te ujedno svima zahvalio koji su doprinijeli da Dani sv. Nikoli Tavelića budu svečani i dostojanstveni.
“Dani svetoga Nikole Tavelića su duhovna i kulturna manifestacija. Zbog pandemije koronavirusa ove godine bili su samo duhovni dani. Prvi put sam osjetio koliko ti kulturni dani znače za naš duvanjski kraj. Bez Dana sv. Nikole Tavelića teško je zamisliti kulturni razvoj ovoga kraja. Nažalost tek kad nešto ili nekoga izgubimo onda shvatimo što smo i koga imali”, istaknuo je duvanjski gvardijan.
“Imam potrebu zahvaliti svima koji su organizirali Dane sv. Nikole Tavelića u zadnjih 30-ak i više godina – od fra Gabrijela Mioča do predstavnika naše općine. Ove godine smo mnogo toga planirali: nastup Klapa sv. Juraj, promociju monumentalne knjige “Duvno u hrvatskoj književnosti” Slobodana Prosperova Novaka, monografiju duvanjskoga praslona, ali i druge kulturne sadržaje. Nadamo se da će sve to uskoro biti. Ali, bilo bi pravilno uvijek reći: Ako Bog da. Možeš ti planirati i organizirati, a bit će onako kako je Bog odredio. U našem životu nepredvidivost je jedino sigurna – zato s Gospodinom vodimo i planirajmo svoj život”, zaključio je fra Sretan zahvalivši svim koji se trude za opće dobro svoga naroda.
Središnje liturgijsko slavlje uveličao je veliki župni zbor sv. Nikole Tavelića

Na kraju, dodajmo da je i ove godine središnje liturgijsko slavlje svojim skladnim pjevanjem uveličao veliki župni zbor sv. Nikole Tavelića.
Biskup Perić udijelio sakrament svete krizme za 108 krizmanika

Mons. Ratko Perić je na večernjoj misi uočnici u subotu 11. srpnja, u okviru devetnice sv. Nikoli Taveliću u Tomislavgradu, udijelio sakrament svete krizme za 108 krizmanika župe (54 djevojke i 54 mladića.) Mons. Perić je ujedno predslavio koncelebrirano misno slavlje. Mlade je pozvao da kao punoljetni kršćani razlikuju dobro od zla, odnosno pravdu od nepravde. Naglasio je da nije dovoljno samo prepoznati već i da valja izabrati pravo. U homiliji je u više navrata istaknuo važnost molitve i rada koji nam preporučuje i sam sv. Benedikt riječima: “Ora et labora.”

“Bog nas je sve stvorio za rad. Obrađujte svoja polja i ne odlazite u tuđinu”, kazao je biskup mladim ljudima.

Dodajmo da je sveta misa slavljena na vanjskome oltaru duvanjske spomen bazilike, a kao i uvijek, svojim skladnim pjevanjem uveličao ju je veliki župni zbor. sv. Nikole Tavelića.

“Tko pjeva, dvostruko moli, riječima sv. Augustina”, pohvalio je biskup  župni zbor dodavši da se iza njihovoga lijepog pjevanja zasigurno krije puno rada, prenosi u nedjelju 12. srpnja portal tomislavcity.com.