Budi dio naše mreže
Izbornik

Travanjska Kana: Vjerodostojnost politike i političari na ispitu

Zagreb (IKA)

U izdanju Kršćanske sadašnjosti izišla je Kršćanska obiteljska revijea „Kana“ za travanj 2024. godine.

Travanjski broj Kane stiže na početku proljeća, uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i u vrijeme raznih svjetskih nemira i ratova, u uskrsnome vremenu. Sve ju to obilježava i tematski. U Pitanju sadašnjega trenutka, na prvim stranicama Kane, Josip Grbac bavi se temom nasilja (Zlouporabe nasilja), kroz prizmu politike, ratova, pa i poimanja nasilja sa stajališta kršćanina.

Niz tekstova bavi se i aktualnim izborima u Hrvatskoj: Stjepan Baloban u svojoj kolumni piše pod naslovom Vjerodostojnost politike i političara na ispitu. „Koliko god je u ‚superizbornoj godini‘ u Hrvatskoj na ispitu vjerodostojnost politike i političara, još su više na ispitu upravo građani, hrvatski birači“, ističe prof. Baloban. Također piše kako se oduprijeti „nezdravom populizmu“ te kako socijalni nauk Crkve može poslužiti kao putokaz biračima.

Temom izbora bavi se i Ivo Matković u tekstu Što možemo učiniti da naša država ne bi ratovala sama sa sobom, kao i Tonči Tadić (Izborni cirkus). Kako su izbori izgledali u povijesti staroga Rima može se pročitati u članku Tomislava Matića.

Među obiteljskim i društvenim temama nalazi se niz tekstova poput onoga Slavice Dodig (Kako je teško jesti sam! Ima li još ljudi oko istog stola?), Tina Kolumbića (Ravnoteža strana), Sani Gilje (Blago krotkima). Članak Martine Vuk Grgić Surogat majčinstvo obrađuje aktualno pitanje koje kritizira i nedavno objavljena deklaracija Dignitas infinita Dikasterija za nauk vjere o ljudskom dostojanstvu, predstavljena 8. travnja u Vatikanu. Zanimljivo je, ističe Martina Vuk, da se ta tema tek sada uvlači u medijski prostor i otvara naša moralna čula i savjesti, s obzirom na to da kao moralno etička tema nije nešto novo. „Surogat-majčinstvom nerođeno se dijete pretvara u ‚predmet trgovine‘ jer iskorištava materijalne potrebe biološke majke i čini dijete proizvodom trgovačkog ugovora“, piše autorica. U članku se može doznati i zašto je papa Franjo osudio surogatstvo, koje su moralno-etičke posljedice istoga te kako je sa surogatstvom povezan ljevičarski tip rodne ideologije.

Nova Kana donosi i razgovore s prof. dr. Tončijem Matulićem te s inženjerkom arhitekture Jasnom Šćavničar Ivković.

Profesor Matulić je u razgovoru s urednicom Kane Majom Petranović razgovarao o odnosu Crkve i znanosti, a povod razgovoru bila je njegova nova knjiga Bog i evolucija u izdanju Kršćanske sadašnjosti, čiji se predstavljanje održava 23. travnja, na Noć knjige, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Prof. Matulić se dotaknuo niza tema poput raširene pojave kreacionizma i „ravnozemljaštva“, modernih evolucionističkih tendencija u objašnjenju nastanka svemira, života i čovjeka, transhumanizma te međuodnosa biblijskoga i znanstvenoga opisa stvaranja svijeta. „Partnerski dijalog između Crkve i znanosti omogućava upoznavanje s čudesnim skladom između vjere u stvaranje i prirodne evolucije, a koji postupno na svjetlo dana iznosi bitne elemente komplementarnog objašnjenja vjere u stvaranje i prirodne evolucije“, ističe među ostalim prof. Matulić.

Kana je osvježena i dvjema novim rubrikama. U novoj rubrici koja će se baviti raznim temama koje muče suvremenog čovjeka, Terapeutski kutak, objavljen je tekst svećenika psihoterapeuta Josipa Bošnjakovića pod naslovom Želim biti sretan, pa makar to bio najteži stil života.

Sinodalna Crkva također je nova Kanina rubrika koja će iz različitih aspekata osluškivati sinodalni hod u Crkvi, a za koju piše Marko Medved.

Novi broj sadrži i duhovne, meditativne i biblijske teme pa se tako može pročitati tekst Uskrs Marije Magdalene (Ivan Šarčević), Svjedok-učitelj (Krešimir Šimić), Izaija ili Izaije (Stipo Kljajić), Mistika (Josip Sanko Rabar)…

U tiskanom ili eIzdanju Kana je dostupna u knjižarama i mrežnoj knjižari Kršćanske sadašnjosti.