Budi dio naše mreže
Izbornik

Treća večer ekumenskog hoda Osječana u katoličkoj crkvi

Osijek (IKA)

U rimokatoličkoj župnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda, slav. ap., u Osijeku održana je 20. siječnja treća večer ekumenskog hoda Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Na kraju misnoga slavlja koje je predslavio župni vikar Matej Perić, a suslavili župnik Alojz Kovaček i Ljubomir Sturko, župnik grkokatoličke župe Krista Kralja, Perić je pozdravio vjernike, predstavnike kršćanskih crkava (Reformirane kršćanske kalvinske crkve i Evangeličke Crkve) i udruga (Svjetski molitveni dan, Katolička udruga Veronikin rubac) pozivajući ih na zajedništvo u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom s duhovnim razmatranjima predočenim u priručniku SMO 2022. godine.

Klanjanje je otvoreno čitanjem temeljnog biblijskog teksta ovogodišnje osmine iz Matejeva Evanđelja Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti (Mt 2, 1–12), a između duhovnih nagovora (razmatranja po danima osmine) koje je Perić izrekao i meditacije Božje riječi u šutnji, župljanka Anica Horvat predvodila je pjevanje zaziva Kriste, Kralju, mir i jedinstvo podaj Crkvi svojoj kršćanskoj te duhovnih skladba. Prije blagoslova s Presvetim i završne pjesme čašćenja Boga, Matej Perić je predmolio (molitva SMO za osmi dan): „Milostivi Bože, ako znamo samo jedan put i mislimo da mu se moramo vratiti, ili ako mislimo da su svi putevi blokirani i padnemo u očaj, uvijek možemo sresti tebe. Ti si Bog obnovljenih obećanja. Otkrivamo da nam otvaraš nove, neočekivane putove. Zahvaljujemo ti jer si nadmašio sva naša očekivanja. Hvala ti na tvojoj mudrosti, koja je viša od našeg razuma. Hvala ti, jer tvoji kreativni načini otvaraju nove mogućnosti. Ako uzalud tražimo put, ipak se susrećemo s tobom i ti nas izvodiš na bolji put. Po Isusu Kristu, našem Gospodinu, i u zajedništvu Duha Svetoga, molimo te da nas uvijek vodiš natrag k sebi.“

Okupljene je srdačnom dobrodošlicom pozdravio katolički župnik Alojz Kovaček te pozvao predstavnike Crkava za prigodno obraćanje.

Biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj Péter Szenn, podsjetio je kako se „treću večer sabiremo čitajući Božju riječ, potaknuti Duhom Svetim, i razmatramo o tekstovima koje su pripremila braća s Bliskog istoka, zahvalni što nas nitko ne progoni, kao što su progonili Isusa i danas progone kršćane; zahvalni što smo prošli rat i u miru možemo pružiti jedni drugima ruku, moliti i zahvaljivati Gospodinu“. Szenn je zaključio: „Ako je Gospodin otvorio svoje srce i dao najveći dar – život vječni, brine se za nas, zahvalimo za sveto zajedništvo s Bogom i ljudima.“

Samir Vrabec, đakon u Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek, naglasio je kako želi „moliti u SMO da svi mi kršćani znamo tko je naš vladar, pravi Kralj“, a to su, kazao je, znali mudraci koji su promijenili svoj put te je promišljanje o traganju za jedinim istinskim Kraljem završio porukom Psalma 121 (Ps 121, 1-8) o Gospodinu čuvaru i pozivom na ekumenski susret u evangeličku crkvu 22. siječnja (uz pridražavanje epidemioloških mjera), naglašavajući kako su kršćanima njihova vrata uvijek otvorena za susret i razgovor.